Manifesto pentru Domeniul Public

Conform acestui document realizat și semnat de numeroase instituții și personalități domeniul public este regula, iar protecția prin dreptul de autor este excepția.

Writings-on-the-wallPropunerea lor vine să schimbe paradigma care a existat până acum în copyright și care spunea că orice creație devine purtătoare de drept de autor (și este protejată de legile internaționale în vigoare) din momentul apariției ei, chiar dacă autorul vrea sau nu vrea să o protejeze.

O idee care mă duce cu gândul la Creative Commons, nu e de mirare că fundația este una dintre semnatarele documentului.

Citez din Manifesto:

Societatea informațională digitală interconectată a adus problema Domeniului Public în prim planul discuțiilor privind drepturile de autor. Pentru a prezerva și întări Domeniul Public, avem nevoie de o înțelegere robustă și actuală a naturii și rolului acestei resurse esențiale.

Acest Manifest al Domeniului Public definește Domeniul Public și subliniază principiile necesare și îndrumările pentru un Domeniu Public sănătos la începutul secolului XXI. Domeniul Public este luat în considerare aici prin relația sa cu legea drepturilor de autor, excluzând alte drepturi de proprietate intelectuală (precum patentele și mărcile înregistrate)

Îl poți citi în întregime, tradus în română la adresa PublicDomainManifesto.org

Via Legi-Internet.ro

Vezi și articolele:
Remix – Lawrence Lessig
Jamendo – muzică gratuită Creative Commons
MobyGratis.com

Foto: Emerald Rose (CC-BY-2.0)