Clarificări la plata taxelor pe drepturile de autor (jurist Dinu Turcanu)

Juristul Dinu Țurcanu face pe blogul lui câteva clarificări în subiectul scandalului de zilele acestea:

bani-lei1. Daca veti depasi termenul de plata nu riscati nimic, intrucat scandalul imens declansat de incompetenta cu care statul a tratat problema, asa incat nu se vor plati penalitati de intarziere.

2. Asteptati ca aplicatia informatica la care se lucreaza acum sa fie gata, probabil prin luna septembrie.

3. Nu e nevoie sa platiti lunar!

4. Daca sunteti pensionar sau angajat cu carte de munca nu trebuie sa depuneti lunar Declaratiile pentru contributiile prevazute de OUG 58/2010

5. Daca veniturile incasate din drepturi de autor / conexe au caracter repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial), si sunt consfintite intr-un contract chiar daca sunteti angajat (contract de munca) sau pensionar, datorati pentru acele venituri repetitive, contributiile prevazute la OUG 58/2010. Deci, numai pentru acele venituri repetitive trebuie sa depuneti declaratiile de care va spuneam mai sus.

6. Daca veniturile au caracter intamplator – asa cum sunt veniturile de la UCMR-ADA – cei care sunt pensionari sau salariati cu contract de munca nu trebuie sa plateasca contributiile prevazute de OUG 58/2010 si sa depuna declaratii.

7. Membrii societatilor de gestiune colectiva care nu au calitatea de angajat / pensionar datoreaza contributiile pentru pensie, sanatate, somaj, chiar si pentru veniturile cu caracter intamplator, obtinute de la OGC-urile la care sunt membrii. Deci, acestia trebuie sa depuna aceste declaratii si sa plateasca contributii la pensii, somaj si sanatate, in fiecare luna.

Foto: Ziare.com