Top 10 cărti pe care artistii si producătorii muzicali trebuie să le citească

Al 6-lea articol din seria Top 10, citește-le pe toate aici.

Industria muzicală românească nu duce lipsă de talente și ambiție și oportunități. Dacă duce lipsă de ceva este pregătirea teoretică și educația, cauzate în primul rând de cei 45 de ani de izolare internațională.

Mai pe scurt: avem nevoie de profesioniști nu doar de urechiști. Iar profesioniștii se formează în școli.

Până când ne vom permite să trimitem fiecare inginer de sunet la o școală de sunet, fiecare manager și impresar la o instituție europeană serioasă ș.a.m.d. hai măcar să punem mâna pe o carte!

Citește și alte articole dedicate artiștilor și compozitorilor în pagina Editoriale.

Cărți fundamentale pentru artiștii și producătorii români

1. The Future of Music – Dave Kusek și Gerd Leonhard

Cartea de căpătâi a oricărui artist care vrea să știe cum va arăta viitorul muzicii. Deși a fost scrisă de mult (în 2005) cartea a prezis fiecare pas al redefinirii industriei muzicale mondiale într-o manieră atât de exactă încât ți se pare scrisă de Nostradamus! Cartea este atât de respectată încât există un curs special dedicat în programa Berklee College of Music.

De ce să o citești: Ultimele capitole nu s-au adeverit încă pentru că nu le-a venit vremea. Nu-i așa că e important pentru tine ce se va întâmpla în următorii 5 ani?

2. Guerrilla Music Marketing Handbook – Bob Baker

201 sfaturi concrete pe care poți să le faci gratuit (sau cu bani puțini) chiar azi! Vorbesc serios… o carte plină de sfaturi aplicabile în orice țară, pentru orice stil muzical.

De ce să o citești: Ca să nu mai cheltui pe companii de public relations și consilieri de marketing.

3. Piracy: The Intellectual Property Wars from Gutenberg to Gates – Adrian Johns

Ca să încheiem o dată pentru totdeauna discuția cu pirateria online în muzică… Și ca să descoperim că ceea ce se întâmplă de câțiva ani este doar o etapă în evoluția culturală.

De ce să o citești: Ca să afli soluțiile care au existat mereu dar nu le știai, mai ales dacă ești manager sau producător.

4. Rework – Jason Fried și David Heinemeier Hansson

Cei doi autori sunt fondatorii 37signals și privesc afacerile mici (așa cum sunt majoritatea proiectelor muzicale) într-un mod inovator.

De ce să o citești: Îl las pe Emi Gal, tânărul antreprenor român care va deveni milionar în curând să-ți explice. El e mare fan 37signals și asta se vede.

5. Tribes – Seth Godin

Godin este cel mai cunoscut autor de marketing din lume. Blogul lui este o inspirație pentru milioane de oameni iar cărțile lui au devenit biblii în domeniu. Dar mai presus de educația în marketing și vânzări Seth Godin vorbește despre potențialul fiecăruia dintre noi, pe limba noastră. Și reușește prin fraze scurte (care devin deseori maxime de sine stătoare) să te ridice de pe scaun și să te facă să crezi în viitor.
De ce să o citești: Pentru că tot ce a scris Seth Godin este inteligent, vizionar și distractiv. Și orice artist ar trebui să fie așa.

6. Remix – Lawrence Lessig

După ce termini această carte vei scrie tu articolul De ce merită casele de discuri să dispară în locul meu. Și vei înțelege că ’pirateria’ nu este ceva diavolesc (cum își doresc unii să ne convingă) și nici măcar nu este un fenomen nou. Dimpotrivă, preluarea unor teme, subiecte și simboluri vechi și ’remixarea’ lor stă la baza culturii moderne.
De ce să o citești: Dl. Lessig este un avocat american recunoscut internațional pentru fondarea licențelor Creative Commons și pentru redefinirea copyright-ului. Prin cărțile lui (îți recomand și “Free Culture”) ai acces la cele mai valoroase informații din dreptul de autor.

7. Naked Conversations – Robert Scoble

Scoble este cel mai cunoscut blogger american, cel care a readus Microsoft în topul companiilor iubite după zeci de ani de imagine proastă.
De ce să o citești: Ca să înțelegi de ce trebuie să-ți faci blog, cum să-l faci și cum să comunici pe internet.

8. All you need to know about music business – Donald Passman

Americanii spun despre această carte că este Biblia Industriei Muzicale. Și cum divertismentul este la el acasă în State hai să-i credem pe cuvânt, mai ales că Donald Passman a scris această carte acum 15 ani și, surprinzător pentru un domeniu atât de dinamic, fiecare pagină rămâne la fel de relevantă și la ediția a 6-a.
De ce să o citești: Lucrurile nu sunt la fel în România precum în SUA dar poate ar fi… dacă am fi citit toți această carte.

9. Free – Chris Anderson

Autorul este redactorul-șef al celebrei reviste Wired din SUA. Cartea lui “The Long Tail” este bestseller în America, lucru cu atât mai meritoriu cu cât este o carte tehnică, pe alocuri filosofică, în niciun caz o carte ușoară cu tineri vampiri :-)
De ce să o citești: O să te dea pe spate și o să-ți deschidă ochii! Și asta cu argumente foarte serioase și statistici imbatabile.

10. Moonwalk – Michael Jackson

Prea multe cărți tehnice? Prea multă istorie? Prea mult online? Orice artist ar trebui să citească această carte autobiografică pentru a intra în mintea și viața unui geniu care a marcat istoria muzicii, a coregrafiei și a showbiz-ului mondial. O carte pe care o dedic puștanilor care se cred staruri după succesul unui mic popcorn realizat pe laptop :-)
Michael: “A book… no costumes, no makeup, no nothing, just you and your voice, and your powerful ability to take the readers anywhere.”

BONUS: Citește prima carte inspirațională din industria muzicală românească “Hit Yourself – 100 de idei de la pasiune la marea lovitură”

Desigur, acest top este unul subiectiv. Sper că această listă vă va inspira să citiți și aștept comentariile voastre despre cărțile care v-au impresionat.