Manifest de ziua mea

De câteva luni mă tot gândesc că noi, cei care am facut parte din peisajul public atâția ani, avem (poate) o responsabilitate și ar trebui să luăm o poziție vis-a-vis de ce înseamnă peisajul public actual.

Evident, n-a fost o decizie ușor de luat… A “milita” presupune uneori resurse interne și interes pentru ceva ce (de fapt) refuzi, ignori. Multe persoane publice au tratat cu respect, pe tot “mandatul” lor ca persoane publice, presa si publicul… care le-au oferit statutul de persoane publice.

În numele acestor persoane, îmi permit să “militez”!

Pentru început, vreau să lansez o întrebare: “Ce înseamnă azi spațiul public? Cine îl populeaza și cum?”

Aș fi recunoascător dacă mi-ați trimite părerile și răspunsurile voastre!

Fac parte de 15 ani din ceea ce, generic, numim peisaj public. M-am responsabilizat, în fiecare zi, în interiorul statutului de persoană publică. Întrebări de genul: “Le dovedesc permanent celor care mă consumă că îi respect?”, “Mă port onorabil?”, “Contrazic vreo lege morala sau estetică?” au făcut parte, mereu, în cei cinsprezece ani, din preocuparile mele de om al scenei.

Chiar și în spatele scenei.

Ați citit “Decameronul”? Spațiul public de azi pare reeditarea Decameronului, punerea sa în scena. Evident, la parametri glorioși pe care îi permite societatea actuală. Glorioși…

Este mai simplu să ignorăm, știu. O doamnă de la magazinul din cartier m-a întrebat o dată de ce noi, cei care apărem la tv și putem lua poziție, de ce noi nu spunem nimic… Stiți ceva?! Avea dreptate!

Invit pe cât mai mulți, persoane publice sau nu, să vă alăturați “campaniei” mele! Încă nu am redactat “mesajul manifest”, dar îl voi redacta. Aștept cu interes părerile, răspunsurile, gândurile, opiniile voastre! Întrebarea mea este: “Ce este și cum este spațiul public de azi?”.

Am încredere în voi că îmi veți furniza “material didactic” pentru “mesajul manifest” :) ! Știu că mulți dintre noi aveam obligația și responsabilitatea să inițiem mai de mult o asemenea campanie. Poate nu va schimba nimic… dar măcar am arătat că suntem împotrivă… :)

Tu împotriva “a ce, cum și în ce fel” ești?

Foto: Marius Bob