TIFF2011: Film – Mitul adolescentului american

La prânz am ales filmul american “The Myth of the American sleepover”, o dramă cu o mână de tineri din suburbiile Detroit.

Filmul ne arată o zi și o noapte din viața unor adolescenți în căutarea distracției și iubirii, cu deja clasicele petreceri cu alcool și marijuana în lipsa părinților. Doar că regizorul surprinde personalitatea și dramele adolescenților americani într-un mod mult mai realist, mult mai puțin ideal și spectaculos decât în clasicele comedii [sau horror-uri] pe care le știm din topurile de vânzări!

Puștanii au emoții, vorbesc puțin, sunt înstrăinați și neîndemânatici. Atmosfera este fără glam iar din vorbele actorilor descoperim o societate americană în care oamenii au tot ce-și doresc, dar n-au nicio perspectivă, n-au un viitor strălucit. Iar dacă în blockbuster-ul “8 Mile” a lui Eminem [de asemenea situat în suburbiile Detroit-ului] tinerii se luptă pe viață și pe moarte să scape din sărăcie, în “Mitul adolescentului american” personajele sunt mai realist creonate, cu probleme mai mici dar mai aproape de dramele zilnice ale copiilor din America zilelor noastre.

Lansarea oficială va avea loc pe 22 iulie 2011.