TIFF2011: Câstigătorii Festivalului International Transilvania 2011

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi-a desemnat câştigătorii în cadrul Galei de Închidere desfăşurate sâmbătă seară, 11 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fără îndoială, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleacă în Argentina.

Juriul format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean, şi Vesela Kazakova, a decis ca premiul în valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Român, să fie acordat filmului Fără cale de-ntors/ Sin retorno (r. Miguel Cohan). Cei cinci membri au considerat că filmul de debut al regizorului Miguel Cohan este cel mai împlinit film din competiţie, un discurs despre morală, îmbrăcat în hainele unui policier de calitate, care a fost pe lista scurtă a juriului pentru aproape toate premiile din palmares.

Juriul a hotărât să acorde Premiul pentru Cea mai Bună Regie, oferit de Centrul Naţional al Cinematografiei, ex-aequo, lui Constantin Popescu, pentru Principii de viaţă, şi Rúnar Rúnarsson, pentru Vulcanul / Volcano. Chiar dacă sunt autorii unor filme extem de diferite, cei doi regizori au demonstrat precizie în felul în care au condus actorii şi o foarte inspirată folosire a mijloacelor de expresie cinematografică, a motivat juriul alegerea făcută. Anunţul a stârnit ropote de aplauze în rândul spectatorilor şi emoţii puternice pentru cei doi câştigători.

Înmânarea Premiului pentru Cea Mai Bună Imagine, oferit de Kodak Cinelabs România, de către producătorul Uberto Pasolini, membru în juriul Competiţiei, şi Cornelia Popa, directorul Kodak Cinelabs România, a oferit publicului un moment-surpriză: Pasolini a urcat pe scenă purtând echipamentul oficial de fotbal al ediţiei a zecea, în uralele întregii asistenţe. Premiul a fost adjudecat de Linda Wassberg, pentru imaginea filmului Maimuțe / She-Monkeys.

Pentru o interpretare credibilă, corectă și fără compromisuri, juriul a decis ca în acest an, Premiul pentru Cea mai bună Interpretare, oferit de Vitrina Advertising şi prezentat de actriţele Vesela Kazakova (Bulgaria) şi Maria Dinulescu, să fie oferit lui Elodie Bouchez, pentru filmul Imperialiștii n-au murit! / The Imperialists Are Still Alive!.

Nu în ultimul rând, Premiul Special al Juriului, oferit de Vodafone, s-a îndreptat către producţia O viaţă însemnată/ A useful life (r. Federico Veiroj), un film încintător, un elevat şi expresiv omagiu adus cinematografiei.

Lista completă a premiilor:

Premiul pentru scenariu – Ana Cohan si Miguel Cohan pentru “Sin retorno”/”Fara cale de intors”
Premiul pentru interpretare (feminina sau masculina) – Elodie Bouchez pentru “The Imperialists Are Still Alive!”/”Imperialistii nu au murit!” de Zeina Durra (SUA)
Premiul pentru imagine – Linda Wassberg pentru “Apflickorna”/”Maimute” de Lisa Aschan (Suedia)
Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru lungmetraj – “Morgen” de Marian Crisan
Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru scurtmetraj – “Bora Bora” de Bogdan Mirica
Premiul Zilele Filmului Romanesc pentru debut – “Periferic” de Bogdan George Apetri
Premiul Publicului (pentru un film din competitie) – “Oxygen” de Hans Van Nuffel
Premiul de Excelenta – Lucian Pintilie
Premiul pentru contributia adusa la cinematografia mondiala – Jacqueline Bisset
Premiul pentru intreaga activitate – Michael York
Premiul pentru inteaga cariera – George Motoi
Premiul pentru editia a X-a a TIFF-ului – Marin Karmitz
Premiul pentru editia a X-a a TIFF-ului – Oleg Mutu
Premii pentru prietenii festivalului – Lucian Georgescu si Marius Iurascu (director RADEF RomaniaFilm)
Premiile Concursului National de Scenarii organizat de HBO Romania in parteneriat cu TIFF: Matei-Alexandru Mocanu pentru scenariul “O crima banana” (documentar), Marian Enache pentru “Burnt Out” (scurtmetraj) si Paul Cioran pentru “De aici va descurcati singuri” (lungmetraj).
•Premiul pentru cineastii locali: “Jucaria” de Laura Costi si “Casablanca 1 pm” de Octavian Fedorovici