COPYRIGHT: Luiza Radu este bloggerul oficial al Simpozionului ORDA de la Brasov!


Copyright stampila

Blogal Initiative și ORDA au organizat un concurs în blogosferă pentru a găsi Bloggerul Oficial al Simpozionului OMPI/ORDA – “Protecția juridică a operelor și prestațiilor artistice în mediul digital”. În campanie s-au înscris 12 bloggeri care au scris 13 articole prin care au încercat să ofere soluții pentru protejarea drepturilor de autor în mediul online.

Regulamentul l-am publicat la începutul campaniei aici. Chinezu a pus și el umărul și îi mulțumim pentru implicare!

Bloggerul Oficial a fost ales! Se numește Luiza Radu care a scris:

Traim intr-o societate in care amprenta comunismului se va mai simti inca vreo 20 de ani de acum incolo. Suntem obisnuiti sa ni se dea pe tava, nu sa luptam pentru a obtine, suntem obisnuiti sa avem acces la unele produse si servicii in mod gratuit si ni se pare strigator la cer sa platim un pret pentru asta.

Nu vorbesc de generatia bunicii, vorbesc de generatia mea. Mie de exemplu, mi se pare aiurea sa platesc pentru licenta de Windows, pentru un album de muzica sau pentru un film. De ce? Pentru ca le-am avut atatia ani pe gratis, pentru ca schimbarea mentalitatii unui om este cel mai dificil proces cu care m-am intalnit pana acum in viata. Takes time.

Orice schimbare de o asemenea anvergura necesita o viziune pe termen lung si cateva strategii pe termen scurt, aplicabile localizat si la obiect. Eu ma voi referi strict la solutii menite sa ajute detinatorii de drepturi de autor a pieselor muzicale, intr-un cuvant artistii, ca prin organismele de gestiune colectiva a ORDA (in cazul operelor muzicale aceasta fiind UCMR – ADA) atat sa isi protejeze aceste drepturi cat si sa isi incaseze drepturile cuvenite pentru folosinta operelor compuse de ei. Doarece cand spunem protejare, de fapt spunem faptul ca vrem ca toti cei care folosesc o creatie a noastra, sa plateasca pretul pentru aceasta folosinta.

Simpozionul “Protecția juridică a operelor și prestațiilor artistice în mediul digital” este organizat de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale și Oficiul Român pentru Drepturilor de Autor la Brașov, pe 11 și 12 decembrie. Programul complet îl puteți găsi aici.