Rider Tehnic concert

ISTORIE: Cel mai tare rider tehnic pentru un concert

Rider tehnic = o listă de cereri din partea managementului artistului/trupei pentru organizatorii unui eveniment.

În general artiștii includ în acest rider tehnic detalii despre dimensiunile scenei, tipurile și mărcile instrumentelor. Uneori sunt specificate și detalii despre cazare, mâncare, transport.

Rider Tehnic concert

De multe ori aceste detalii fac deliciul presei și vedem des știri “explozive” despre cererile “exorbitante” ale vedetelor. Aceste știri mi se par a fi mai mult artificii de PR care să atragă presa pentru a scrie despre un concert iar mirarea publicului este amuzantă! De exemplu se vorbea despre o temperatură anume în cabinele lui Michael Jackson sau de un număr de prosoape albe în backstage la Rolling Stones.

Ca artist care cântă de 17 ani în toate orașele țării vă spun că aceste cereri de rider tehnic nu sunt niciodată exagerate, oricât de spectaculoase ar părea! Deseori am înghețat de frig înainte de concert în camere incomplet încălzite sau am mâncat mici și carne de porc în lipsa alternativelor, deși unii dintre noi sunt vegetarieni. Aceste mici detalii te deranjează și te scot din sărite exact în momentul în care ai emoții și te pregătești de un moment care ar trebui să fie magic.

Cristina Chipurici a scris un articol foarte bun despre fițele și cererile artiștilor în 2011.

Iată un infografic realizat cu cererile trupei Van Halen în turneul lor de acum 30 de ani [click pe poză] iar la finalul articolului vei afla și explicația acestor cereri într-un interviu cu vocalistul trupei.

Rider Tehnic Van Halen 1982

RIDER TEHNIC
De ce nu își doreau cei de la trupa Van Halen bomboane M&M maro? Explicația este una simplă și nu… nu ține de fițele artiștilor, există o explicație foarte bună. Și foarte profesionistă!

Iată explicația pe care solistul trupei, David Lee Roth o dă într-un interviu legat de acest rider tehnic. Urmăriți-l până la capăt:

Via CDBaby.com