Colectiv

GUEST POST: Cum s-a resimțit tragedia din Colectiv la românii din Basarabia

Acum patru săptămâni România era zguduită de o tragedie care a schimbat profund o generație.

Am simțit unda de șoc în București, printre prieteni și colegi, pe Facebook, în discuțiile din presă, din blogosferă și din taxiuri. Fumul s-a risipit greu din plămânii românilor iar amintirea acelei nopți ne va bântui mult timp de acum încolo.

Alina Hasnaș locuiește la Chișinău și mi-a trimis acest text:

Vine un moment în istorie în care ignoranța nu mai e un păcat de iertat.

Se spune că nu contează cât de încordate sunt relațiile tale cu frații: cât de des vă certați și ce cuvinte vă aruncați atunci când e tensiune. Ceea ce contează cu adevărat este doar felul în care reacționezi când fratele tău suferă.

Așa s-a întâmplat și cu românii de pe ambele maluri ale Prutului, ce împart o lacrimă colectivă: moartea a zeci de tineri și suferința sutelor din spitale.

Colectiv reprezintă un final de capitol din viața românilor dintre două hotare și începerea altuia, unul cu mai multă demnitate, cu mai puțină toleranță pentru corupție și cu oameni mai responsabili.

Povestea clubului Colectiv văzută de la Chișinău

Basarabeni îndurerați – asta am văzut timp de 2 săptămâni în Republica Moldova. Sunt momente de doliu și momente de strigăt la cer. Văd persoane îngrozite de atacul terorist din Paris, unde au murit peste 100 de oameni, printre care și 2 români, văd oameni îngroziți de corupția din București și efectele ei… Ne doare orice pierdere umană inutilă. Oamenii se trezesc. Toate discuțiile cu prietenii și rudele duc spre aceeași temă: tragedia.

Basarabenii noștri au încercat să-și susțină frații români cum au putut. Cancerul birocrației s-a lăsat simțit și la noi. E o luptă continuă. Deși trăim peste hotarele României, am încercat să fim cât mai aproape de familiile suferinde.

Donațiile de sânge. Cu ce probleme ne-am ciocnit

Moldovenii au vrut să ajute tinerii din spitale și au expediat sute de kilograme de sânge. Sânge care a rămas blocat pentru 3 ore în vama Albița, din cauză că nu era însoțit de toate documentele necesare. S-a riscat cu vieți, din cauza birocrației, și asta ne doare și mai mult. Suntem și noi înfuriați pe autorități, dar nici să explodăm calitativ nu putem. Or, mereu n-am fost decât un popor mioritic. Un popor ce n-a știut să se mobilizeze bine.

Solidaritate și cele mai sincere condoleanțe

Văd zilnic basarabeni care plâng, cărora le pasă de fiecare viață pierdută. Aici se vorbește despre tragedia din București și se suferă la fel de mult ca în România.

Lumânări, flori și condoleanțe pentru București sunt depuse în fața Ambasadei României de la Chișinău pentru cei care și-au pierdut viața în urma incendiului devastator de la Colectiv. Basarabenii demonstrând, încă o dată, că îi doare tragedia colectivă, au semnat în Cartea de Condoleanțe fizică și continuă să semneze și într-o Carte Electronică de Condoleanțe, plasată pe Facebook.

O altă categorie de suferinzi sunt artiștii. Vineri seara, 13 noiembrie, trupe autohtone au cântat în cadrul unui Concert de Caritate pentru victimele tragediei din clubul ”Colectiv” din București și întru susținerea celor care au avut de suferit în urma incendiului. Evenimentul a fost organizat în clubul în care formația “Goodbye to Gravity” avea programat un concert în această zi. Banii colectați vor fi depuși pe conturile celor aflați în spitale.

Protest și la Chișinău. Avem ce învăța de la voi

Cum le stă bine fraților, ne asemănăm chiar și la proteste. Suntem români de pe ambele maluri ale Prutului, care-și cer drepturile concomitent. Cu siguranță, lucrurile pe care le cerem sunt diferite. Ne mișcă și motivează lucruri diferite. Protestul în plină demarare din capitala Republicii Moldova este în impas, de fapt: avem corturi instalate în centrul capitalei, dar glasurile noastre nu sunt auzite. Sunt oameni care îngheață noapte de noapte, pentru o cauză politică. Vă privim ca pe niște iluminați pentru cum ieșiți la protest cu miile.

Oamenii spun: „Uite ce se întâmplă la București, asta – da – mobilizare, nu ca la noi! Ce folos că stau corturile în Piața Marii Adunări Naționale. Autorităților nu e pasă. Lor nu le este frică de noi.” A căzut câte un Guvern, la voi – din cauza oamenilor, la noi – pentru că așa au vrut autoritățile.

Șansă irepetabilă pentru unioniști: un singur Guvern pentru 2 țări îndurerate

Frați ce plâng unul după altul, vor unire. Ei cer un singur Guvern, o cer atât la Chișinău, cât și la București. Tragedia Colectiv a reușit să maturizeze 2 categorii de români: ne-am trezit ca dintr-un vis urât și am înțeles că lucrurile nu mai pot continua așa. „Vine un moment în istorie în care ignoranța nu mai e un păcat de iertat.” spune Dan Brown într-una din cărțile lui, iar noi am realizat că acel moment a venit.

Suntem aproape sufletește de toți cei aflați în spitale și aproape de familiile celor care au pierdut copii și părinți. Tragedia de la București a fost o lecție de viață pentru Basarabia, iar noi ne-am jurat unii altora să fim mai buni – să schimbăm lumea în care trăim pentru ca să nu mai moară oameni din cauza ignoranței. Simțim că avem și noi o parte de vină pentru acel incendiu.

Personal mă simt bucureșteancă în aceste zile de cumpănă.

Tragedia din Colectiv n-am simțit-o cumva diferit, ci la fel ca oricare român din Bucureşti. E adevărat – nu știam pe nimeni din cei decedați sau răniți, dar vestea urâtă mi-a lăsat un gust amar, de parcă s-ar fi întâmplat chiar aici, alături.

La Chișinău e doliu național. E lacrimă de român.

Foto via Hotnews.ro și Publika.md