Felicitări, elite românești! Mocirla e a voastră!

Rezultatul alegerilor parlamentare din decembrie 2016 poate fi surprinzător pentru unii, dar cu adevărat îngrijorător este procentul mare de absenteism la vot: 6 din 10 români cu drept de vot NU au votat.

Nu trebuie să te pricepi la politică pentru a fi îngrijorat când oamenilor din jurul tău nu le pasă de propria viață, propria comunitate, propriul oraș. Nu e vorba despre politică, este despre viața noastră de zi cu zi.

Hai să reformulez: nu ți-e frică de părintele care nu iese din casă și stă la televizor chiar și în ziua în care copilul lui începe școala? Nu ți-e frică de vecinul care nu vine la ședințele blocului niciodată, deși mereu face scandal că lucrurile nu merg bine?

Românii sunt scârbiți de politicieni. Avem multe motive să fim.

Dar acest drum nu este unul benefic – nu poți evolua doar stând și criticând; nu poți schimba ceva fără să te implici. Iar implicarea cea mai simplă a unui cetățean este votul. Privind la rezultatele votului pot spune chiar că politicienii VOR ca cetățenii să fie scârbiți – astfel jocul e controlat de partide și nimeni nu îi deranjează.
E ușor să dăm vina pe oamenii de la țară, pe cei cu puțină școală sau pe tinerii dezinteresați. Dar nu sunt ei principalii vinovați.

Vina principală pentru lipsa unei educații civice si a unei responsabilități sociale o au elitele.

Elitele unei țări sunt cele care trag societatea în sus. Privind în istorie, elitele au fost cele care au adus evoluțiile și chiar Revoluțiile.

În 2016 elitele românești s-au închis într-o bulă (Facebook) și s-au înstrăinat de România (adevărată).

Elitele de azi se întâlnesc la conferințe și se laudă reciproc. Își dau premii reciproc și se păcălesc reciproc.

Mănâncă la restaurante scumpe și își organizează vacanțele în străinătate, privind cu lehamite către condițiile proaste  din sate și comune.

Râd de oamenii săraci și de greșelile lor de scriere. Îi corectează superior și se gratulează cu prietenii lor deștepți.

Arată cu degetul spre manele și ignoranță și misoginism, privind condescendent pe geamul mașinii care stă în traficul sufocant (sau pe drumurile naționale strâmte și prost luminate).

Elitele românești și-au uitat rolul lor. Și țara își găsește singură drumul.

În loc de conferințe aș vrea să văd cum ACEEAȘI specialiști fac mai multe cursuri gratuite pentru agricultori și profesori de la sat. În loc de lehamite din partea bloggerilor și profesioniștilor aș vrea să văd mai multă implicare și voluntariat.

În loc de vloguri ironice și articole amuzante despre analfabetismul de pe Internet aș vrea să văd răbdare și bun simț, cursuri online pe limba tuturor, sfaturi simple și practice.

În loc de parodii la manele și bășcălie, aș vrea să văd cursuri extracurriculare de muzică, istoria culturii, educație civică, antreprenoriat.

Toate astea organizate, susținute și promovate  de noi, de cei care stăpânim aceste domenii și care am fost destul de norocoși (bogați?) să le învățăm.

Toate acestea construite cu răbdare și simț civic de elite.

Căci românii au nevoie de salarii mai mari, de pensii mai generoase, de taxe mai mici și birocrație mai simplă.

Dar, mai mult decât atât, românii au nevoie de lideri care să inspire și să conducă prin exemplu personal. Lideri care să facă bani dar să ajute și comunitatea în care au făcut banii. Oameni care să fie educați dar să și educe, să ghideze și să ajute.

Elitele se plâng de mocirlă și gropi, dar cine e de vină că acestea cresc în fiecare an? Cocoțați în SUV-uri cu roți înalte încercăm să ocolim noroiul în loc să ne dăm jos și să îl curățăm! (Folosesc persoana I pentru că, ironic, și eu scriu acest articol într-un SUV, la service auto)

Felicitări, elite românești! Auto-suficiența și auto-izolarea voastră/noastră au lăsat românii fără direcție, fără speranță, cu scârbă pentru politică și implicare sociala.

Ne credem deștepți și buni, spre deosebire de “proștii ăia care votează ciuma roșie”, dar adevărata Inteligență este CONȘTIENTĂ de realitățile din țară. Adevărata Bunătate este EMPATICĂ față de cei mai puțini norocoși.

Te crezi mai deștept? Lasă Facebook-ul un pic și ieși din casă la deszăpezit. Lasă Game of Thrones și ajută un copil din vecini să citească. Lasă ironiile și folosește relațiile pe care le ai pentru a dota cu calculatoare o școală amărâtă.

Prieteni elitiști, acesta nu e un articol de stânga sau de dreapta, asta nu e o filosofie complicată sau un manifest revoluționar.

Asta e o trezire la realitate.

Mocirla e din vina noastră. Și nu vine nimeni altcineva să ne salveze. De noi înșine.