Cantitate vs Calitate în cariera unui artist

E o discuție care cred că există din totdeauna: investim în cantitate sau în calitate?

La prima vedere ai spune ”Hai să stăm să facem un produs de foarte bună calitate.” Totuși, cred că regulile din lumea digitală sunt diferite față de cele din lumea veche.

După părerea mea nu există calitate fără cantitate.

Așa cum nu poți fi expert fără exercițiu, iar a exersa înseamnă a face multe lucruri, cu cât faci mai multe cu atât ai un exercițiu mai mare și poți deveni un expert.

Pentru că nu poți fi extra-ordinar fără a face un EXTRA efort.

Sigur că extra efortul poate fi și în direcția de a finisa un produs. Totuși eu cred că răspunsul stă în cantitate.

Pentru a răspunde ce alegi între cantitate și calitate… răspunsul meu poate fi surprinzător: alege Cantitate, pentru că doar așa poți ajunge la Calitate.

Unul dintre cele mai de succes proiecte muzicale din România din ultimii 20 de ani este Carla’s Dreams. Multă lume mă întreabă de ce are atât de mare succes Carla’s Dreams? E vorba despre talent, despre imagine, despre melodii foarte bune. Dar eu am mai descoperit ceva, un aspect la care trebuie să fiți atenți: Carla’s Dreams a lansat foarte foarte multe videoclipuri în ultimii 4-5 ani. La un moment dat calculasem câte single-uri oficiale a lansat într-un an și erau peste 20. Adică peste 20 de videoclipuri oficiale în decursul unui an.

Carla’s Dreams are succes și pentru că a lansat foarte foarte multă muzică.

Uitați-vă și la Delia: un artist care are foarte mare succes în ultimii ani și veți descoperi că a lansat aproape în fiecare lună o melodie nouă.

Dar nu se întâmplă doar în muzica pop!

Șatra Benz pe 1 martie 2017 a lansat un album cu 20 de piese noi. Killa Fonic și NOSFE au lansat o piesă nouă a doua zi, care nu era pe album. Iar a treia zi, pe 3 martie NOSFE a lansat altă melodie.

Urmând ca în următoarele săptămâni membri trupei să lanseze piese în colaborare cu alți artiști care nu erau pe albumul Șatra Benz, ajungând să aibă aproape 60 de piese noi și 20 de videoclipuri în decurs de 4-5 luni la începutul anului 2017.

Voi vedeți ce cantitate mare?

Acum vor veni oamenii și o să-mi spună: Florine, dar aia nu e muzică de calitate, Florine, dar din piesele acelea câte vor rămâne în istorie?

Eu vă atrag atenția că în vremurile în care trăim fanii își doresc mult conținut, multe melodii. Pentru ei Șatra Benz cu 20 de piese plus alte 10 piese imediat lansate după acest album nu înseamnă prea mult.

Dimpotrivă, acești fani vin la concertele Șatra Benz și trupa a urcat foarte repede. Nu cumva această cantitate este cea care crează și valul de simpatie, care crează și o bază de fani? Cumva această cantitate este cea care crează calitate?

Și de ce nu? Dacă mai ai în sertar 20-30 de piese lansează-le și pe acelea pentru că nu se știe care dintre ele este aia care va da lovitura.

Și chiar dacă nu dă lovitura, fiecare melodie, fiecare videoclip, fiecare vlog, fiecare articol este o cărămidă la construirea carierei tale.

Această tactică eu am văzut-o la vloggeri: Cantitatea.

Noaptea Târziu, de exemplu, o trupă care în vara anului 2017 a adunat peste 1 milion de abonați pe YouTube au 77 de videoclipuri care au peste 1 milion de vizualizări fiecare.

O altă trupă muzicală, oricare din România, are probabil 10-15 videoclipuri. Dar cum te bați tu împotriva trupei Noaptea Târziu care are 77 de melodii cu peste 1 milion de vizualizări?

La fel la Tequila, care s-a apucat la 13 ani de vlogging și care în fiecare săptămână a lansat câte un sketch, fără excepție… După 5 ani, faceți și voi calculul, sunt peste 250 de video-uri. Adică 250 de produse pe care acest vlogger le-a lansat!

La fel ca ea sunt Ilie, Selly, Doza de Hash și așa mai departe.

De la vloggeri ar trebui să ne inspirăm și noi, artiștii, compozitorii, DJ, producătorii de muzică!

Pentru că, așa cum spuneam la început, nu poți fi expert fără să exersezi, nu poți să ai succes fără să fi muncit, și nu poți să ai Calitate fără să ai Cantitatea care te precede.

Abonează-te la canalul meu YouTube pentru a fi la curent cu vlogurile mele.

Foto: Șatra Benz.