Gând despre psihoterapie si evolutie

Azi vă povestesc ceva în premieră, după 11 ani de la startul acestui blog. În general articolele mele sunt din zona profesională, mai rar vorbesc despre mine, în general vorbesc despre pasiunile mele [îndrepate spre exterior].

Iată că acum mă îndrept și spre interior, în scris, în fața voastră.

După părerea mea, a merge la psiholog nu mai este un subiect tabu, este o necesitate. Te ajută să ai o viață sănătoasă, relații sănătoase, dar și o carieră sănătoasă.

Știi de unde pornesc cu discuția asta? Surprinzător, poate, pornesc de la filmele americane :) Pare un start superficial, dar nu e așa.

Am fost mereu atras de conceptul de cabinetul psihoterapeutului în filmele de la Hollywood. Vorbesc despre cabinetul din școli unde, de fapt, copilul reușește să își deschidă sufletul. De obicei în acea discuție spectatorii află motivația adevărată a gesturilor copilului (eroului din film). În cabinetul psihoterapeutului i se dezvăluie povestea complexă, cea pe care până atunci nu a văzut-o. Abia atunci noi, ca spectatori începem să ne atașăm de personaj, ați observat?

Psihoterapie și ajutor psihologic încă din copilărie? Asta sună, pentru mine, ca un vis frumos pentru societatea românească.

Poate dacă am fi mai atenți încă din copilărie la gândurile noastre, la așteptările și frustrările noastre, poate dacă am fi mai empatici cu noi înșine “pe drumul vieții”, societatea românească ar fi mai open-minded, poate că lumea din jurul nostru ar fi mai echilibrată, mai împăciuitoare, mai calmă. Avem nevoie de aceste valori, nu-i așa?

Când ajungem la maturitate problemele sunt însă și mai mari și de obicei nu le conștientizăm la momentul potrivit. Este mai greu să repari, să te cunoști și să faci schimbări în viața ta. Eu cred că psihoterapia ar trebui să fie precum stomatologia: să ne “verificăm” periodic, nu doar când problema explodează și devine de nesuportat. Poate sunt prea idealist. Mi s-a mai spus :) Poate sunt doar visător, iar visele uneori devin realitate.

În acest an, mi-am propus să accelerez evoluția mea pe plan profesional, dar în același timp am vrut să petrec în continuare timp de calitate cu familia mea.

Da, știu, pare greu să le faci pe ambele la un nivel înalt. Cei care au familie știu foarte bine despre ce vorbesc! E un echilibru delicat, care nu vine decât în momentul în care știi cine ești și care sunt valorile tale, în care ești împăcat cu tine însuți, cu trecutul tău. Acest echilibru vine din interior și e aproape imposibil de atins dacă ești singur pe acest drum. Așa că de ceva timp un partener în drumul meu spre autocunoaștere – merg la psihoterapie la o celebră clinică din București. Acolo am putut alege dintre 30 de specialiști pregătiți să mă ajute în orice problemă care ține de găsirea echilibrului meu. Iar viața mea simt cu se schimbă, în bine, de la săptămână la alta.

Merg la dentist chiar dacă nu mă dor dinții. Doar așa, să verific că totul este bine și, eventual, să descopăr problemele chiar la început. De anul acesta merg și la psihoterapie, din același motiv.

Na, că ați aflat ceva nou despre mine și azi!