Influencerul, cât e influencerul? Cât e, domne, influencerul?

A trecut peste un deceniu de când lucrez cu artiști, creatori, vedete, influenceri în Social Media. Dacă e o întrebare pe care o primesc mereu acum, ca și atunci, asta e legată de Bani.

Cât costă să lucrezi cu influencerul X? Cât e bugetul unei campanii cu influenceri de pe Instagram? Câți bani se fac în online?

“Halatul, cât e halatul? Cât e domne halatul?” (glumă doar pentru cei din Generația X care își amintesc reclama)

Ca să putem răspunde, ne-am apucat să “săpăm”. E dificil să dai un răspuns unic, atoatecuprinzător. Ca de fiecare dată când întrebarea este complexă, răspunsul începe cu “depinde” (cc Chinezu). Depinde de tipul influencerului, de industrie și nișă, de rețeaua socială, de țară ș.a.m.d.

Așa că am luat-o metodic :)

Am ales o rețea socială pentru început: Instagram.

Am ales 4 segmente de influenceri: nano (de la 1.000 la 5.000 de fani pe canalul respectiv), micro (5/000-20.000), middle (20.000-100.000), macro (100.000-1.000.000).

Am ales nu doar o țară, ci două: România și Bulgaria.

Și ne-am pus pe treabă în iarna lui 2020. Săptămâna asta (mijlocul lunii martie 2021) am publicat în sfârșit rezultatele – un Studiu MOCAPP împreună cu partenerii noștri HypeAuditor: “Cât câștigă influencerii din România și Bulgaria”

Disclaimer: Aceste statistici nu sunt finalul discuției despre costurile unui influencer din cele două țări – E STARTUL DEZBATERII.

Și dezbaterea e abia la început, pentru acest gen de statistici nu au fost până acum publicate.

Suntem în primăvara industriei Influencer Marketing și lucrurile încă se încheagă. Încă suntem într-un metaforic Wild Wild West al industriei.

Dar facem pași cu atenție, iar transparența adusă de statistici este vitală pentru evoluție.

Găsiți toate detaliile despre Studiul MOCAPP & HypeAuditor aici.