Sambata>>> De ce e industria muzicala romaneasca in impas

Sunt multe motivele din cauza caror industria muzicala romaneasca este in impas, unele dintre ele le gasiti in articolele de pe www.e-Ok.ro, altele le gasiti pe blog-ul Ancai Lupes, altele le stiti si voi.

Eu astazi va voi povesti despre o intamplare, un alt motiv care se aduna la sutele de motive pentru care suntem in impas…

Smiley

Vineri am adunat o echipa puternica de oameni din bransa (producator, impresar, manager, director de revista, actor, compozitor) pentru a discuta despre lansarea noului single TNT. Intalnirea a fost la biroul lui Dan Popi, directorul celei mai mari case de discuri de la noi, Cat Music.

La un moment dat Dan s-a plans ca rock-ul este din ce in ce mai slab in Romania. Dar nu numai rock-ul, ci in general, calitatea muzicii promovate este, per ansamblu, din ce in ce mai jos. Desi sunt cateva exceptii, marea masa a muzicii romanesti promovate pe radio (sublinierea este foarte importanta) are standarde din ce in ce mai coborate…

Imediat dupa aceasta observatie, fara nici o legatura cu asta, Dan ne arata piesa pe care a ales-o ca single de promovare al noului proiect solo Smiley (SIMPLU).
Paranteza: Smiley este poate cea mai buna voce masculina din noul val, cu un timbru foarte personal, o tehnica vocala impresionanta, un interpret foarte bun (vezi baladele SIMPLU sau colaborarile cu Loredana si Morandi).

Ce piesa credeti voi ca a ales Dan Popi, cel mai puternic om din industria muzicala romaneasca? Crezi ca a ales o balada R&B unde Smiley isi demonstreaza calitatile vocale? Crezi ca a ales una dintre compozitiile pop complicate si impresionante de pe album? Nu… Single-ul ales este un track pseudo-dancehall usurel, cu putine note, versuri putine si directe: “Am bani de dat/Am datorii la stat”.

OK, piesa e simpatica, cele doua versuri care se repeta obsesiv sunt catchy, va fi hit.

Dar Smiley poate mai mult si trebuia sa faca mai mult decat in SIMPLU. Pentru ca poate. Pentru ca a muncit si vrea sa demonstreze asta.

Dar noi am ales cea mai facila cale. Si atunci de ce se intreaba Dan Popi despre muzica romaneasca in impas?

“Am bani de dat” – Smiley feat. Alex

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Smiley, SIMPLU[/tags].