1.92 milioane de dolari pentru 24 de cântece puse ilegal pe net

Via HotNews:

picture-19O americanca de 32 de ani din statul Minnesota a fost obligata de justitie sa plateasca despagubiri de 1,92 milioane dolari pentru ca a pus in mod ilegal pe site-ul de file-sharing Kazaa Internet 24 de melodii, noteaza The New York Times. Femeia a refuzat in trecut o intelegere amiabila, iar justitia o obliga la plata unei sume colosale.

Suma este uriasa, aproape 90.000 de dolari pe melodie, dupa ce un proces anterior o condamnase pe femeie sa plateasca in total 220.000 de dolari pentru melodiile puse ilegal pe site.

Jammie Thomas-Rasset, de 32 de ani, mama a patru copii, va trebui sa plateasca in total 1,92 milioane dolari catre sase case de discuri: Capital Records, Sony BMG Music, Arista Records, Interscope Records, Warner Bros. Records si UMG Recordings.

Acum vreau să spun clar: folosirea operelor muzicale în scopuri comerciale fără nicio recompensare a eforturilor autorilor și producătorilor este ILEGALĂ și IMORALĂ.

Dar când un om pune câteva melodii pe Kazaa sau DC++ el nu o face cu un scop comercial! Iar cazul femeii de mai sus arată clar în ce situație jenantă cădem dacă legile copyright-ului nu țin pasul cu timpurile.

Pentru că e clar că furtul intelectual este ilegal. Dar…

Când 99% din puștanii între 14 și 20 de ani încalcă legea drepturilor de autor sistemul este de vină, nu ei. Trebuie să ne punem o întrebare simplă: sunt copiii niște infractori sau legea noastră e învechită?

Pe bune acum… 2 milioane de dolari?!? Cred că RIAA (asociația caselor de discuri din SUA) a pierdut astăzi în ochii tuturor deși a câștigat un proces.

picture-214Hypebot: “The damages are so large in fact, that there could be a new backlash against the RIAA if it tried to collect the full amount from Thomas-Russet.”

Mashable.com observă absurdul situației: “In a word, it’s stupid. Those 24 songs aren’t worth that much. If 100,000 people were to pirate them (a modest number, if you trust the numbers frequently cited in those RIAA piracy reports), that would bring the total damages related to these 24 songs to $1,920,000,000,00. … there’s also the fact that the RIAA is blowing the damages piracy has caused them completely out of proportions.”

Alte articole despre piraterie și muzica online:
Pirates Prison (parodie)
Pirați (studiu în UK)
Lessig – Cum legile învechite îngrădesc creativitatea
Cum te bați cu pirateria?