Top 10 oameni influenti in industria muzicala romaneasca

Sunt la modă topurile cu oameni influenți (vezi articolele de la Manafu și Pahomi) așa că hai să ne gândim care sunt acei oameni din muzica comercială care influențează întreaga industrie, de la manageri și impresari la compozitori și artiști. Trebuie să știți din start că selecția este una subiectivă, aștept adăugiri și comentarii de la colegii mei artiști și bloggeri.

Într-o ordine aproape cronologică…

Care sunt cei mai influenți profesioniști din muzica comercială de după 1989?

1. Eduard Schneider – Părintele muzicii dance

Industria muzicală românească a renăscut practic după Revoluție abia în perioada 1996-2000. Toate numele din acea perioadă de pionierat au fost legate direct de DJ Phantom, germanul de origine română care se întorsese ca să dea un restart muzicii: Andre, Genius, 3 Sud Est, BUG Mafia, K1, Ro-Mania, La Familia. Practic toată muzica din acea perioadă era produsă în studioul lui Edi! Totul suna fresh, suna occidental, noile trupe nu aveau nicio legătură cu muzica ușoară de până atunci.

Jos pălăria: Cu o modestie ardelenească și o seriozitate extraordinară, Edi a reușit să transforme în câțiva ani întreaga industrie din România.

2. Vlad Irimia, Radu Fornea – Pionierii noului val

Din zecile de trupe apărute în perioada de început doi oameni s-au detașat ca lideri printre artiști, fiecare pe stilul lui. Radu Fornea (K1) a produs peste 25 de proiecte dance și etno-dance pe care apoi le-a condus și impresariat. Tataee (BUG Mafia) a fost cel care a descoperit și inspirat o întreagă generație de rapperi, mulți dintre ei devenind la rândul lor vedete ale unei generații.

Jos pălăria: O nouă generație avea nevoie de noi idoli, dar și artiștii aveau nevoie de liderii lor.

3. Dan Popi, Cătălin Muraru – Afaceriștii

Începând cu perioada de haiducie și casetele pe tarabe și ajungând până în zilele noastre doi oameni au fost mereu în vârful piramidei, conducând cele două mari case de discuri Cat Music și Roton Music. Popi a lansat sute de proiecte de succes inclusiv succesele internaționale: O-Zone, Edward Maya, Deepside Deejays. Muraru a pus umărul la succesele din Europa ale Activ, Akcent, Inna.

Jos pălăria: Stilurile muzicale s-au schimbat, generațiile s-au schimbat, a murit CD-ul dar cei doi rămân în continuare printre cei mai influenți oameni din industrie.

4. Emil Burloi – Domnul Președinte

Impresarii sunt profesioniștii care se ocupă cu cea mai importantă sursă de venit a artistului: concertele. Din acest motiv oamenii care dețin cele mai bune trupe și cele mai bune contacte din piață devin nu doar foarte bogați, ci și foarte influenți.
Emil Burloi manageriază atât de multe trupe încât de curând a dat un interviu în care spune că nici nu mai știe câți artiști reprezintă!

Jos pălăria: Pentru longevitatea DJ Project, proiectul lui de suflet.

5. Laurențiu Duță – Compozitorul

Vreau să fiu bine înțeles: respect mulți compozitori români și există mulți autori români valoroși. Dar există un compozitor care i-a influențat de-alungul timpurilor pe toți ceilalți. Toți au încercat fie să-l copieze, fie să îl depășească. Practic în fiecare an apare un compozitor de top (sau un grup de compozitori cum sunt Play&Win sau Deepside Deejays), dar în fiecare an Duță are un hit care devine atât de popular încât naște imediat epigoni.

Jos pălăria: De la primul album 3 Sud Est în 1997 până la cel mai recent hit Elena Gheorghe, compozitorul din Năvodari a influențat direcția muzicii comerciale românești.

6. Adrian Iorgulescu, Ștefan Gheorghiu – Mogulii drepturilor de autor

Se adună peste 50 de milioane de euro anual din drepturile de autor în România, în creștere în fiecare an! UCMR-ADA (condusă de dl Iorgulescu) administrează drepturile compozitorilor iar CREDIDAM (condus de dl Gheorghiu) pe cele ale interpreților. Indiferent de controversele din jurul lor, cei doi au o imensă putere din prisma organismelor de gestiune a drepturilor de autor.

Jos pălăria: Drepturile de autor sunt sângele din organismul muzicii românești.

7. Loredana Groza – Madonna României

Lori avea 16 ani când a câștigat Marele Premiu la Festivalul Mamaia. Din generația mea puțini știu că artista umplea singură stadioane pe timpul comunismului! De-a lungul timpului Loredana s-a redefinit de mai multe ori, reușind mereu să surprindă și să inspire, fiind de fiecare dată un trend-setter pentru artistele mai tinere.

Jos pălăria: Loredana este singurul artist lansat înainte de Revoluție care are succes și după 25 de ani.

8. Dan Bălan – Cel mai cunoscut interpret român pe glob

În afară de Hagi și Ceaușescu lumea nu știe mare lucru despre România. Aaa, ba da, străinii știu să cânte pe de rost “Dragostea din tei” a trupei O-Zone, melodia care s-a vândut în peste 12 milioane de exemplare! Piesa a fost preluată în 23 de limbi și a fost hitul internațional al anului în multe țări, inclusiv în Japonia. Dan Bălan este compozitorul acestei melodii și astfel ambasadorul muzicii românești.

Jos pălăria: După succesul O-Zone, Dan a avut puterea să revină solo cu “Crazy Loop” și “Chica Bomb”.

9. Costi Ioniță – Domnul Doctor

Din umbră, ’domnul doctor’ este unul dintre cei mai respectați compozitori din Europa Centrală și de Est și Asia Mică. Iar de câțiva ani încearcă piața europeană (colaborând cu Bob Sinclar și Shaggy) și cea americană (lucrând cu Mario Winans și alți protejați ai lui Diddy). Să nu uităm că el a redefinit muzica etno-dance inventând practic un nou stil muzical – manelele – prin lansarea unor proiecte de mare succes: L.A., Valahia (în prima formulă), Elegance, Adi Minune, Vali Vijelie.

Jos pălăria: Fără să se plafoneze într-un stil muzical, Costi compune acum pentru mai mulți artiști străini decât orice alt român.

10. Cristina Chipurici – New Media

Cu riscul de a deranja unele orgolii, dați-mi voie să pariez în continuare pe noua generație de bloggeri pasionați și independenți. Pe măsură ce presa scrisă dispare, televiziunile și radiourile muzicale preiau doar hituri și nu mai lansează niciun artist nou, blogurile câștigă teren. Filtrarea celor mai bune melodii și a artiștilor cu potențial devine menirea jurnaliștilor online… Care în acest mod preiau rolul caselor de discuri și ale radiourilor și devin din ce în ce mai importanți și mai influenți în industria muzicală.

Jos pălăria: Pyuric devine și mai influentă, pe lângă blogul Monden.Info [actual Urban.ro] ocupându-se direct de promovarea unor artiști care revoluționează muzica românească cu ajutorul ei.

Care sunt oamenii care influențează muzica comercială de după ‘89? Aștept comentariul tău.

Foto: Monden.Info, EvZ.ro, Realitatea.net, CatMusic.ro