Wrestling vs Tabloide


Wrestling meci sport



Am prins un meci de wrestling la TV înainte de un concert. Mi-am dat seama cât de multe asemănări există între Wrestling și presa românească de tabloid!

1. Divertisment
De la generic îți dai seama că nu este un meci adevărat, ci doar divertisment. Dar tușele groase arată așa de bine încât te fac curios să urmărești în continuare. Ești convins că lupta va începe imediat după generic

2. Peltea lungă
Prezentarea celor doi este foarte importantă pentru că cei doi sunt… iluștrii necunoscuți! Fie că e vorba despre un tractorist musculos fie că e vorba despre fosta iubită a unui fotbalist necunoscut din divizia B, dacă personajele nu sunt cunoscute lupta [deci povestea] nu are nicio miză! Așa că prezentarea este amănunțită, personajele sunt frumos îmbrăcate în cuvinte precum “sexy”, “invincibil”, “puternic”, “vedetă”, “om de afaceri”, “fantastic”, “premieră”, “extraordinar”, “exclusivitate”.

3. Jignirile
Wrestling-ul nu este o luptă cinstită, cu reguli. Tensiunea se construiește cu jigniri, cu povești personale scoase la suprafață. Personajele se înjură și își scot ochii, dezvăluie lucruri rușionoase din trecutul oponentului sau din viața intimă. Lucruri care nu au nicio legătură cu întâlnirea din seara respectivă, dar sunt atât de amănunțit expuse încât spectatorul este vrăjit și intră în joc.

4. Teatru
Credeai că începe lupta și putem intra în subiectul propriu-zis? Nici gând! Cei doi privesc încruntați, se învârtă prin ring, își pregătesc armele. Tot acest teatru nu durează 2-3 minute, cum te-ai aștepta, ci foarte mult. Acest episod devine o poveste în sine, un teaser al teaser-ului al teaser-ului poveștii ce va urma.

5. Acoliții
Când tensiunea pare că ajunge la maxim apar și prietenii, familia, colegii, foștii profesori, actualii psihiatrii, preotul de la biserica din cartier, actualul iubit al fostei iubite, mama fostei nașe a fostului soț, bodyguard-ul vecinului. Toți sunt importanți, toți au povești care trebuie ascultate, toți sunt pioni importanți în lupta care va urma. Ei devin la rândul lor personaje în poveste. Precum Magda lui Ciumac…

6. Lupta falsă
Când în sfârșit începe lupta [și se intră în subiectul propriu-zis] descoperi că participanții nu lovesc cu adevărat! Totul a fost regizat de înainte sau, și mai rău, totul este o improvizație de moment. Macabrul și penibilul situației ține spectatorul atent. Mama Oanei de fapt n-o urăște pe Oana, ci îi dorește binele, s-a răzgândit în ultimul moment…

7. Finalul
După atâtea lucruri care s-au întâmplat în jurul luptei propriu-zise, la final nici nu mai știi despre ce era vorba la început, cine cu cine se lupta și care era motivul disputei.

———
Și ai pierdut 1 oră din viața ta urmărind o poveste inventată de niște regizori netalentați, despre o luptă fără miză între două personaje fără importanță.
Noapte bună vă doresc!