Jerusalema

Cântecul anului nostru

Muzica este o oglindă a vremurilor. Dacă nu a zis-o nimeni, o zic eu acum. Dar sigur a spus-o deja cineva mai deștept decât mine.

Dă play și citește mai departe:

Cântecul anului 2020 are legătură cu globalizarea și pericolul virusului asupra rasei umane. Are legătură cu unitatea în fața provocărilor istorice. Cântecul vorbește despre speranță.

Mă întrebam la debutul pandemiei dacă această criză umanitară va scoate cei mai bun din noi. Sau, măcar, mă întrebam CE va scoate bun din noi.

Ce va scoate bun din noi anul acesta?

Căci ce a scos rău este deja evident. Iar peste toate defectele noastre pe care pandemia le-a scos la suprafață (corupția, ignoranța, egocentrismul, furia, frustrarea) adaugă și realitatea a peste 800.000 de morți.

Un cântec s-a strecurat în sufletele oamenilor de pe toate meridianele.

Un cântec simplu.

Nu e un cântec pop, impecabil produs de un studio american de top și promovat cu milioane de dolari la radiourile din întreaga lume.

Nu e în engleză, nu e nici în spaniolă sau portugheză.

E în limba Khelobedu – una dintre multele limbi din Africa de Sud. Deși se zice că e vorbită de mai mult de 1 milion de africani, limba nu e încă recunoscută oficial în Africa de Sud (unde există 11 limbi oficiale).

“Jerusalema” este un gospel african pus pe beat-uri electronice. Un hit neașteptat care a ajuns în cluburile din întreaga lume! Eu l-am auzit prima dată pe plajă, în august 2020, la un DJ care punea muzică pentru câțiva turiști împrăștiați pe perne.

Dar e o melodie lansată în noiembrie 2019 care a început să prindă pe YouTube în lock-down (primăvara 2020), iar din vară a explodat datorită unui viral #JerusalemaDanceChallenge

Poate acesta e unul dintre lucrurile bune care vor rămâne după acest an ciudat: un gospel într-o limbă din Africa de Sud și un dans inventat ad-hoc de niște prieteni la o petrecere în Angola.

E oare un semn că avem încă multe de descoperit despre cultura noastră globală și despre potențialul creativității umane?

E oare un semn că avem nevoie de Cineva care să ne “păzească” și să ne “meargă alături de noi” pe acest drum denumit Viață?

Ngilondoloze…
Ngilondoloze!