ONLINE: De ce sunt Anti-ACTA si ce pot face eu sa opresc ACTA


În seara asta Cabral a adunat câțiva bloggeri și doi juriști specializați pe drepturi de autor pentru a discuta pe marginea ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement.

La finalul întâlnirii am fost convins și mai mult că sunt împotriva ratificării acestui acord internațional și am promis că voi milita pentru ca utilizatorii de internet să înțeleagă ce spune ACTA.

Ce am aflat azi:

1. Secretomania ACTA

ACTA este un acord internațional negociat în secret de câțiva ani. Accesul la discuții a fost refuzat societăților civile din țările semnatare și specialiștilor în drept internațional. Cetățenii acestor țări au aflat de acord abia când guvernele lor au încheiat negocierile.
Gândul meu: În democrație nu este loc de acțiuni lipsite de transparență.

2. Cine e în spatele ACTA

Marile companii multi-naționale care reprezintă titularii de drepturi de autor și guvernele celor 22 de state. În special marile case de discuri și marile case de filme americane, cele care fac lobby pe mai multe fronturi pentru a înăspri controlul internetului.
Gândul meu: Disney este o companie care e condusă de avocați și deținută de miliardari, nu mai e de mult firma care îl reprezintă și îl apără pe creatorul Walt Disney. Ruptura dintre marile companii și artiști/autori/creatori este imensă, de ani de zile nu mai simt că luptă pentru drepturile MELE de autor cât pentru dividentele lor.

3. Protejează ACTA bloggerii, autorii, creatorii?

Acordul nu aduce o protecție mai mare a drepturilor de autor, deja legile internaționale în acest domeniu sunt foarte puternice.
Gândul meu: Dacă ACTA nu aduce nimic nou pentru creator, de ce aș vota pentru?

4. Cel mai rău scenariu

ACTA are câteva articole care lasă loc la interpretări și sunt mari șanse ca aplicarea legii în România să se folosească de aceste interpretări pentru abuzuri. Vezi cele mai importante 5 probleme ale ACTA explicate pe înțelesul tuturor.
Gândul meu: Înțeleg că dacă va fi rău, va fi rău de tot. Dacă va fi bine, va fi ca până acum. Deci e firesc să fiu CONTRA ACTA pentru a nu ajunge să fie mai rău.

5. Putem schimba ceva?

Din păcate ACTA nu este un acord deschis negocierilor și modificărilor. În vară Parlamentul European va vota PRO sau CONTRA legii în întregime!
Gândul meu: Voi vorbi cu toți prietenii mei să informeze cititorii pe bloguri și pe Facebook. Mai mult – voi apela la europarlamentarii pe care îi cunosc pentru a-i convinge să voteze împotriva acestui acord.

Vezi și articolul www.legi-internet.ro și site-ul www.stopacta.ro.

Ce poți face tu:
a. Exprimați-vă opinia pe site-ul sau blogul vostru, sau pe rețelele sociale.
b. Dați un email sau un telefon la europarlamentarii români
c. Dați un email sau un telefon la parlamentarii români – http://alesiivoteaza.ro sau http://hartapoliticii.ro
d. Ieșiți sâmbătă la proteste și arătați că sunteți anti-ACTA.

Banner Stop ACTA aici.

—————-

Articole pe acest subiect: Bogdana, Mircea, Simona, Alexandru, Cristian, Cabral, Ionut