ISTORIE: Ce rămâne din muzica anului 2012 în istoria muzicii?

Istoria muzicii nu iartă pe nimeni chiar dacă muzica anului 2012 pare plină de dive superbe și trupe rock inovatoare… Ce evenimente muzicale 2012 vor rămâne în istorie?

Muzica anului 2012 - ce ramane in istorie

Ce artiști noi am cunoscut anul acesta și îi vom ține minte toată viața? Cu ce hituri din 2012 ne vom mândri copiilor noștri peste 20 de ani?

Muzica anului 2012 – un produs fast-food?

Într-un an 2012, în care videoclipul piesei “Gangnam Style”, lansată de pseudo-rapperul sud-corean Psy, a intrat în legendă, devenind clipul de pe site-ul YouTube cu cele mai multe vizionări din istorie, omenirea a părut că cedează de bunăvoie şi cu mare plăcere unui acces de infantilizare subită, dintr-o dorinţă aproape viscerală de a obţine, printr-un simplu click, o sursă de entertainment facil. I-au căzut pradă nume importante – preşedintele american Barack Obama, secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi actorul Hugh Jackman -, care au repetat, în public, mişcările de dans făcute celebre de muzicianul asiatic, declarându-şi simpatia pentru acesta. (via mediafax.ro)

Va rămâne artistul corean în istorie precum “Macarena” sau “Lambada”? Sau îl vom uita? Este PSY artistul relevant al anului 2012? Personal cred că atacul sud-corean și chinez abia a început, dar vor fi 4-5 ani până când asiaticii vor deveni o forță în muzica pop mondială. Totuși, așteptați-vă ca în maxim 10 ani China să dea jumătate din hiturile comerciale – sunt mulți [un miliard și jumătate], sunt bogați, sunt înfometați să demonstreze lumii că sunt puternici și relevanți după sute de ani de izolare.

Anul 2012 – revenirea boy-band-urilor

Nu mai credeam că vom vedea trupe de băieți în topuri și iată că 2012 ne-a arătat că ne înșelam… New Kids On The Block, Backstreet Boys, Boyzone, N‘Sync au fost în anii ‘90 pe toți pereții din camerele tinerilor. Anul acesta am văzut One Direction pe toate… wall-urile de pe Facebook! În topul Billboard al celor mai tari hituri din 2012 trupa de băieți o găsim pe locul 10, dar nu vă lăsați păcăliți de locul [relativ] slab! Puștoaicele americane îi iubesc pe acești băieți frumușei și deja au apărut trupe boyband care vor să profite de modă!

Dacă punem în calcul și The Wanted [trupă britanică formată din cinci bărbați], Maroon 5 [o mare revenire anul acest] și Fun [trupă indie-rock formată din trei bărbați] vom descoperi un top 2012 plin de băieți frumoși.

Muzica anului 2012

Boyband-uri și dive blonde – 2012 este un 2000 reinventat?

Dacă ne gândim la anii de maxim succes al trupelor de băieți ne amintim și de divele blonde care au dus muzica pop pe culmi nebănuite de vânzări: Britney Spear, Christina Aguilera, Jessica Simpson, Mandy Moore. Surprinzător sau nu, muzica anului 2012 vine cu boyband-uri și teen-idol-uri la pachet ca și muzica din 2000! Vă prezentăm noile senzații feminine: Carly Rae Jepsen, Ellie Goulding, Kelly Clarkson, Rihanna, Katy Perry. Desigur, aceste cântărețe sunt superioare față de artistele de acum 12 ani, dar rețetele sunt aceleași… O singură ieșire din decor – Nicky Minaj. Dar aveau nevoie și puștoaicele de culoare de un nou TLC, nu-i așa?

Revine hip-hop-ul sau rapperii s-au transformat în vedete pop?

Steaua lui Timbaland apune rapid după câțiva ani în care a redefinit aproape singur toată muzica comercială americană. Kanye West este în continuare inovator dar nu mai are aceeași influență asupra culturii mondiale ca în anii trecuți [deși turneul american alături de Jay-Z a fost cel mai profitabil turneu rap din toate timpurile]. Drake nu mai pare să aibă avântul de anul trecut. Și totuși, de ce se spune că hip-hop-ul a revenit la modă în muzica anului 2012?

Eu vreau să reformulez: rapul nu revine la modă, rapperii da! Asta dacă putem considera că Flo-Rida și Pitbull mai sunt rapperi… Cei doi artiști valoroși au schimbat direcția și au intrat puternic în dance, clubbing și muzică electronică iar inovația asta i-a umplut de hituri mondiale și bani în 2012. Nu prea ascultăm hip-hop la radio, dar auzim o grămadă de rapperi pe toate piesele dance și iarăși vă spun… muzica este ciclică! Rapperii comerciali au cântat dance în perioada 1994-1996 când Fun Factory, Nana, C-Block și Culture Beat rupeau topurile muzicale.

Este “Whistle” o melodie hip-hop? Sau una pop? Nu ne mai pasă cum se numește stilul muzical atâta timp cât sună bine…

Muzica anului 2012 este oglinda societății

Ca și în 2000, anul acesta a venit cu o relativă relaxare a crizei internaționale și o încununare a anilor de pace. Oamenii încep să prindă curaj și să spere într-o lume mai frumoasă, într-o viață mai ușoară. Istoria este ciclică dar de asemenea, foarte interesant, istoria se oglindește în muzică. De exemplu războiul din Vietnam a creat mișcarea hippy și flower-power; apariția drogurilor sintetice a ajutat apariția stilurilor rock experimentale și a muzicii electronice; explozia societății de consum a ajutat casele de discuri să creeze o industrie muzicală gen fast-food ș.a.m.d.

Muzica anului 2012 ne arată că societatea occidentală [căci Statele Unite, Canada, Anglia, Franța, Germania și Suedia dictează moda în muzica contemporană] s-a relaxat și este încrezătoare. Dacă îmi permiteți să divaghez un pic: speranța se simte și în realegerea lui Obama care, după ce a promis Schimbarea nu a adus decât Pacea, dar se pare că Pacea este de ajuns în societatea noastră contemporană.

————————————————-

Ce melodii din muzica anului 2012 vor rămâne în istorie? Sunt curios să văd alegerile voastre în secțiunea de comentarii de mai jos.