Pharrell Williams – articolul nr.2 din “7 Seri”

02

“Pharrell Williams”

In fiecare saptamana scriu despre muzica si industria muzicala, istorie si noutati, chiar aici, pe pagina asta simpatica, din revista asta simpatica. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Pharrell Williams - www.filmweb.pl

Pharrell Williams si Chad Hugo sunt Neptunes, un duo de producatori care a luat prin surprindere muzica pop la sfarsitul deceniului trecut cu un sound revolutionar, simplu si de efect. Alaturi de Chad si Shae Haley, Pharrell sustine concerte cu proiectul N.E.R.D., o trupa rock-hiphop foarte greu de incadrat intr-un stil. El face diferenta dintre cele doua concepte: “Neptunes este ceea ce suntem iar N.E.R.D. e ceea ce facem.”

Cine e tipu’? Pharrell este compozitorul si producatorul care a devenit vedeta si idol al pustilor din intreaga lume, reusind intr-un timp relativ scurt sa devina nu numai cel mai bine platit producator muzical dar si un “trend-setter” in moda!

In liceu il cunoaste pe Chad Hugo (saxofonist cu el in fanfara) cu care pune bazele Neptunes si a label-ului propriu Star Trak. Apoi intalneste gasca Timbaland, Magoo si Missy Elliot, si ei la inceput de drum. In anii ’90 Neptunes produce cateva hit-uri hip-hop cu Ol’Dirty Bastard, Mystical si Jay-Z. Dar adevaratul succes il obtin cand incep colaborarile cu artistii de top din muzica pop in anul 2001: Britney Spears “I’m a Slave for U”, N’Sync “Girlfriend” si Usher “U Don’t Have to Call”. Dupa aceste succese cererile cresc iar onorariu pentru un track semnat sau remixat de Neptunes trece de ametitoarea suma de 500 000 de dolari!

Pharrell produce dar si interpreteaza cu o tehnica falsetto usor de recunoscut pe cateva hit-uri memorabile, dupa care se apuca si de rap pe hit-ul “Show Me Your Soul” – P.Diddy, Pharrel & Lenny Kravitz de pe coloana sonora a filmului “Bad Boys II” – 2003.

De ce te-ar interesa? El a gandit muzical debutul solo al lui Justin Timberlake compunand primul single “Like I Love You” si al 3-lea “Senorita”. A descoperit-o si lansat-o pe Kelis (“Trick Me”). Si, mai important, l-a redefinit pe Snoop Dogg care intrase intr-un con de umbra dupa ce fusese cel mai vandut artist lansat de gurul Dr.Dre atatia ani! Iar Rolling Stones le-au incredintat “Sympathy For The Devil” pentru un remix neasteptat!

E greu! A luat doua premii Grammy in 2004 pentru “Producatorul Anului” si “Cel mai bun album pop”. “Drop It Like it’s Hot” a fost primul number 1 al lui Snoop Dogg in Topul Billboard, loc intai ravnit de Big Snoop dupa 10 ani si 20 de milioane de unitati vandute!

Ce face astazi? Anul trecut a produs “Hollaback Girl” – Gwen Stefani, hitul cu cel mai mare succes al ei, cu recordul de difuzari pe radiourile americane pana in acel moment!

Asadar: Pharrell Williams e skater si tobosar, producator vedeta, cantaret inspirat de Michael Jackson, milionar in dolari din drepturi de autor si linii de imbracaminte.

Stiai ca… Un sondaj realizat pe radiourile din Anglia in 2003 a aratat ca aproape 20% din melodiile difuzate erau produse de Neptunes! Un sondaj similar realizat pe radiourile din SUA au aratat un procent de 43%! (Sursa: The Age)

Best of hits: “Hollaback Girl” – Gwen Stefani, “Drop It Like it’s Hot” – Snoop Dogg feat. Pharrel Williams.

Alegerea mea: “Beautiful” – Snoop Dogg feat. Pharrel Williams

Site-uri: www.StarTrak.com, www.PharrellWilliams.com, www.BBCIceCream.com

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Neptunes, Pharrell Williams, NERD, 7Seri, Britney Spears, Justin Timberlake[/tags]

.