Al 6-lea articol pe e-OK.ro

Contractele

Nu stiu nici un artist mare care sa nu se fi “ars” cu contractele! Artistii sunt recunoscuti pentru retinerea fata de aspectele legale si juridice, motiv pentru care intra deseori in mari incurcaturi. Fie ca nu se pricep, fie ca nu accepta consilierea juridica, fie ca pierd oportunitati datorita fricii de contracte… Si asta nu e normal!

Si noi am semnat contracte dezavantajoase, si Laurentiu Duta, si Marius Moga, si Calin de la Voltaj! Toti… Si dupa cate ni s-au intamplat, vreau sa-ti spun si tine minte, fii foarte atent la contracte!

Ma vei intreba ce poti face? Nu esti avocat, nu intelegi toti termenii aceia, nu vrei sa fii prins pe picior gresit, dar nici nu stii cum sa iesi! Sa te apuci de facultatea de drept? :-) Asta nu! Desi ar ajuta, sincer sa fiu…

Contractele sunt foarte importante in viata profesionala a unui artist! Si sunt de atatea feluri, si au atatea forme, ca e imposibil sa le stii pe toate! Dar trebuie sa intelegi un lucru: daca vrei sa te pui la adapost de probleme juridice, apeleaza la un specialist! Un avocat specializat pe drepturi de autor nu e ieftin, si nici usor de gasit! Dar merita fiecare leu greu, fiecare ora de consultanta, fiecare rand modificat din contractul tau? Nici nu stii ce bine iti face! Si nici nu stii cum se vor intoarce banii, de zece ori, inapoi!

Un compozitor talentat, la moda in aceasta perioada in industria muzicala, m-a sunat saptamana trecuta sa-l sfatuiesc vis-Å•-vis de un contract de cesiune de drepturi de autor unei televiziuni. Din experienta mea mi-am dat seama ca urma sa semneze un contract fooooarteee dezavantajos, dar nu l-am ajutat… nu l-am sfatuit ce sa schimbe… nu i-am zis ce sa negocieze… Nu!!

I-am spus ca unui prieten bun, pentru ca il stiu de atatia ani si a semnat primele succese lucrand in studioul meu. I-am spus: “Uite numarul de telefon al avocatului, suna-l ACUM!”

Ieri a revenit cu un telefon ca sa-mi multumeasca! Sper sa-mi multumiti si voi, candva.

“Poveste fara nume” – Hi-Q

[tags]Hi-Q, Music, Romania, e-OK[/tags].