Quincy Jones – articolul nr.6 din “7 Seri”

06

“Quincy Jones”


In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am ales sa incep cu producatorii muzicali, cei care stau in spatele vedetelor de la radio si televizor. Producatorii muzicali sunt compozitorii care fac mult mai mult decat o piesa, doua, trei! Ei sunt si textieri, si ingineri de sunet, sunt manageri de proiect, ei gandesc si pun in aplicare o intreaga identitate muzicala a unui artist. Iar eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Quincy Jones este producatorul, orchestratorul si mentorul unei generatii de artisti afro-americani, un geniu al muzicii, pus des alaturi de George Gerswin in istoria marilor oameni de muzica. A fost nominalizat la 77 de premii Grammy din care a castigat 26, a castigat un premiu Emmy si sapte premii Oscar. Este producatorul celui mai bine vandut album al tuturor timpurilor (“Thriller” – Michael Jackson) si al celui mai bine vandut single al tuturor timpurilor (“We Are The World” – USA for Africa).

Cine e tipu’? The “Q”, cum ii spun prietenii, s-a nascut in 1933 in Chicago iar la varsta de 18 ani era trompetist in trupa celebra a lui Lionel Hampton. Deja de la acea varsta frageda, Quincy a aratat un talent special pentru aranjament muzical, lucrand pentru artisti precum Duke Elligton, Gene Krupa si Ray Charles, care era si un bun prieten al sau. La 24 de ani se multa la Paris unde studiaza teorie muzicala si compozitie, ajungand in scurt timp directorul muzical al reprezentantei franceze a casei de discuri Mercury Records. Isi face propria trupa de jazz cu care pleaca in turnee prin America de Nord si Europa.
Revenit in America, Quincy Jones incepe sa scrie muzica de film si sa orchestreze pentru marii artisti ai anilor ’60: Miles Davis, Frank Sinatra, Ella Fitzgerald. In timp ce lucra la filmul muzical “The Wiz”, Quincy il cunoaste pe Michael Jackson, pe atunci adolescent si copil vedeta, care il roaga sa-i produca albumul de debut. “Off The Wall” devine un imens succes, se vinde in peste 20 de milioane de exemplare, si face din Quincy Jones cel mai titrat producator muzical al vremii! Urmatorul album produs de Quincy Jones pentru Michael Jackson este “Thriller”, albumul care a revolutionat muzica si industria muzicala mondiala, devenind cel mai vandut album al tuturor timpurilor (peste 55 de milioane de unitati vandute)! Cel de-al treilea album solo semnat Jackson si co-produs de Mr. Jones este de asemenea un succes mondial, fiind in acelasi timp cel mai bine vandut album din toate timpurile in Marea Britanie, dupa legendarul album Beatles “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”.

In 1985 devine pentru prima data producator de film cu pelicula regizata de Steven Spielberg “The Color Purple”, nominalizata de 11 ori la premiile Oscar, pelicula care lanseaza doua vedete de culoare: Whoopi Goldberg si Oprah Winfrey.

E greu! Daca esti omul care a orchestrat, produs si compus pentru cel mai mare artist al tututor timpurilor, daca esti cel care a produs albumul cel mai vandut al tuturor timpurilor, daca ai facut muzica pentru peste 60 de filme (inclusiv “Kill Bill”), daca ai luat 26 de Grammy si 7 Oscar… ei bine, daca le ai pe toate acestea, eu imi scot palaria in fata ta si visez la viitor!

Ce face astazi? Firma la care este actionar si CEO, Quincy Jones/David Salzman Entertainment, publica revistele VIBE, SPIN si Blaze, si produce seriale de televiziune. The “Q” are propria casa de discuri Qwest Records si propria casa de editare muzicala QJ Music Publishing.

Asadar: Omul a fost prieten cu Ray Charles, a orchestrat pentru Frank Sinatra, a fost acolo cand Michael Jackson canta primele acorduri din “Billie Jean”, a compus pentru Steven Spielberg si a cantat alaturi de Stevie Wonder, Lionel Richie, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Tina Turner, Bob Geldof si alti idoli pentru a strage bani cu ajutorul imnului “We Are the World”. Fondurile stranse din vanzarea single-ului, peste 50 de milioane de dolari, au fost folositi pentru ajutorarea saracilor din Etiopia.

Stiai ca… titlul propus de Quincy Jones pentru piesa “Billie Jean” a fost “Not My Lover”, de teama ca publicul sa nu creada ca textul melodiei face referire la jucatoarea de tenis Billie Jean King, foarte celebra in anii ’70?

Best of hits: “Billie Jean” – Michael Jackson

Alegerea mea: “She’s Out of my Life” – Michael Jackson

Site-uri: http://en.wikipedia.org/wiki/Quincy_Jones , http://www.quincyjonesmusic.com/, http://www.vibe.com/

[tags]Hi-Q, Music, Romania, 7Seri, Quincy Jones, Michael Jackson[/tags].