Diddy – articolul nr.5 din “7 Seri”

05

“Diddy”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am ales sa incep cu producatorii muzicali, cei care stau in spatele cantaretilor vedete de la radio si televizor. Producatorii muzicali sunt compozitorii care fac mult mai mult decat o piesa, doua, trei! Ei sunt si textieri, si ingineri de sunet, sunt manageri de proiect, ei gandesc si pun in aplicare o intreaga identitate muzicala a unui artist. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Diddy, fost P.Diddy, fost Puff Daddy, adica Sean Combs, este cel mai bogat om din hip-hop, cel mai controversat director de label, un producator muzical care a lansat zeci de artisti-vedete dar si o gramada de scandaluri! E un personaj monden dar si un om de afaceri, un idol dar si un impostor, in acelasi timp. Poti sa-l iubesti, poti sa-l urasti, insa indiferent nu-ti poate fi.

Cine e tipu’? Sean Combs s-a angajat la casa de discuri Uptown Records unde a urcat repede pana pe pozitia de A&R Executive (director de casa de discuri, aristi si repertoriu muzical). Apoi si-a infiintat propriul label, Bad Boy, unde a adus artisti hip-hop si R&B foarte valorosi ca Notorious BIG (prietenul lui cel mai bun) si Faith Evans. Intre timp lucra ca remixer si compozitor pentru artisti precum Boyz II Men, Mariah Carey, Babyface, Aretha Franklin, TLC.

La mijlocul anilor ’90 disputa hip-hop Est-Vest era foarte aprinsa, iar Puff Daddy si Notorious BIG reprezentau coasta de Est, pe cand Dr.Dre si 2 Pac ii “atacau” din Vest. Toata nebunia s-a terminat urat de tot cand BIG este omorat in septembrie 1996 iar la jumatate de an apoi, 2 Pac este de asemenea impuscat mortal. Cei doi sunt considerati de atunci cei mai valorosi rapperi din toate timpurile si lumea intreaga intelege ca ura care despartea cele doua coaste a despartit si o cultura de cei mai de seama reprezentanti.

Momentul mortii celui mai bun prieten inseamna, paradoxal, inceputul carierei mondiale a lui Puff Daddy, imnul “I’ll Be Missing You” inchinat lui BIG ajungand hit-ul anului si cel mai cunoscut cantec al artistului. In 1997 ia premiul Grammy pentru cel mai bun cantec rap si pentru cel mai bun album.

Bad Boy creste uimitor, artistii label-ului devenind sub indrumarea lui Daddy vedete ale muzicii americane. Usher a fost descoperirea lui Daddy, Mary J. Blige a debutat la Bad Boy, Mario Winans de asemenea.

In 2005 a vandut jumatate din actiunile Bad Boy pentru suma de 30 de milioane de dolari, ramanand CEO al label-ului si pastrand rolul de pana atunci. Buna vanzare pentru o afacere inceputa intr-un apartament cu 3 prieteni! Copii, luati aminte…

Ce mi-a placut mereu la el este felul in care cade mereu in picioare, orice s-ar intampla, oricat de greu ar fi! Procese, uciderea celui mai bun prieten, despartirea de Jennifer Lopez, insuccesul “MTV Making the Band” sau al celui de-al doilea album, nimic nu l-a oprit din drum. Toate l-au facut mai puternic convins parca de propriul debut: “Can’t Nobody Hold Me Down”.

E greu! Lanseaza hit-uri si artisti de top, dar este si designer-ul pentru barbati al anului 2004 cu linia vestimentara “Sean John”. I-a descoperit pe Notorious BIG, Mary J. Blige si Usher. Este unul dintre cei 40 Cei Mai Bogati Oameni Sub 40 de ani conform revistei “Forbes”, a jucat pe Broadway, a lansat campania pentru tineri “Vote or Die” la alegerile din 2004.

Ce face astazi? Diddy a promis ca va aduce Bad Boy la nivelul la care a fost cand Notorious BIG era inca in viata si se pare ca se tine de cuvant! A lansat deja doi noi artisti de top, Yung Joc si Cassie, iar albumul lui de come-back, intitulat “Press Play” a aparut cu mare galagie saptamana trecuta! Albumul contine piese in colaborare cu prieteni vechi (Mary J. Blige, Nas, Pharrell Williams) si noi (Christina Aguilera, Nicole – Pussycat Dolls, Big Boy – Outkast)

Asadar: Nimeni nu stie de ce omul asta are atata succes, avand in vedere ca nu e un mare compozitor, nu canta foarte bine si nici simpatic nu este. In schimb, orice atinge el se transforma in succes, de la muzica la masini, de la campanii sociale la carti de credit, de la artisti la linii vestimentare, restaurante si echipe de fotbal. Tot!

Diddy - a123

Stiai ca… La inceputul carierei a vrut sa-l semneze pe 2 Pac la Uptown Records? Considera in acel moment ca 2 Pac este cel mai mare rapper al tuturor timpurilor, dar acesta l-a ales pe Dr.Dre si asa a inceput cel mai mare razboi din hip-hop.

Best of hits: “I’ll Be Missing You” – Puff Daddy feat Faith Evans and 112, “I don’t Wanna Know” Mario Winans feat. Enya and P.Diddy.

Alegerea mea: “I Need a Girl (Part One)” feat. Usher&Loon si “I Need a Girl (Part Two)” feat. Ginuwine, Loon&Mario Winans, singura piesa din toate timpurile care ajuns in Top 10 Billboard in aceeasi saptamana, in doua variante, concurandu-se una pe alta!

Site-uri: www.diddy.com, www.MySpace.com/diddy, BadBoyOnline.com, www.YouTube.com/diddytv

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Diddy, 2Pac, Notorious BIG, 7Seri[/tags]

.