Miercuri>>>Creste abonamentul din cauza drepturilor de autor?

Vad peste tot la stiri cum cablistii (Asociatia de Comunicatii prin Cablu) se plang din nou ca trebuie sa mareasca abonamentul la cablu TV datorita pretentiilor organismelor de colectare a drepturilor de autor, cu pana la 15%. Dezinformare si manipulare!

www.nds.com

Am vazut emisiunea de ieri de la Money Channel cu Radu Petric (presedintele ACC) care a spus aceleasi lucruri pe care le tot spune incercand sa schimbe sau sa ocoleasca legea drepturilor de autor:

– Petric: “Legea drepturilor de autor a fost modificata si nu mai are un prag maxim al procentului pe care detinatorii de drepturi de autor le pot lua de la utilizatori”
Noi autorii spunem: de ce sa fixam un procent maxim? Suntem intr-o societate capitalista, libera, unde totul se bazeaza pe negociere.

– Petric: “Propunem sa adoptam practica internationala” – asta a spus-o in mai multe forme, de mai multe ori pe parcursul emisiunii. Dar cand moderatorul intreaba care este aceasta practica, concret, Petric raspunde raspicat: “Din fericire, sau din pacate, nu pot sa ma hotarasc cum e, nu exista o practica internationala, fiecare stat are alte procente”
No comment…
– Petric: “Sunt 7 organisme de gestiune, banii se arunca pe geam”
Noi autorii spunem: ca in fiecare tara civilizata, exista cate un organism pentru fiecare tip de drepturi de autor: compozitori, interpreti, actori, regizori, producatori, editori, etc. Cum poti amesteca mere cu pere si cu suruburi?

– Petric: “Organismele de gestiune a drepturilor de autor vor 17%”
Asta e o exagerare voita a cablistilor, pentru a speria oamenii care nu stiu situatia exacta! Acest procent este suma procentelor maxime dorite de cele 7 organisme! Apoi, in functie de argumentele fiecarui organism, se negociaza procentul exact.

– Petric: “Statul a vrut sa protejeze cultura romaneasca si ne-a obligat sa transmitem 25% posturi romanesti, pe care sa nu le platim”
Aici greseala lor este voita: statul protejeaza cultura romaneasca si nu cere plata transmiterii pe cablu a posturilor romanesti, nu a drepturilor de autor generate de difuzarea acelor posturi. Drepturile de autor sunt sfinte, ele se platesc chiar cand statul scuteste de taxe o entitate comerciala!

– Petric: “Propunem mentionarea in factura a drepturilor de autor platite de cetatean, ca ei sa stie de ce dau banii”
Iar noi autorii propunem ca pe factura sa se scrie si ce se intampla cu restul de 98% din pretul abonamentului, ca sa stie cetatenii de ce platesc cea mai mare parte din bani! Nu asa e corect?

Pana si domnul Radu Petric recunoaste ca Raportul de Tara din 2005 atragea atentia Romaniei de problemele cu respectarea legii drepturilor de autor, mentionand explicit firmele de cablu TV! Lucru fara precedent in istoria Uniunii Europene, lucru recunoscut chiar de presedintele asociatiei firmelor de cablu!!

Bogdan help! Bobby help! Dinu help! Radu help!

“Jeremy” – Pearl Jam (clip)
[tags]Hi-Q, Music, Romania, ACC[/tags].