Desmond Child – articolul 8 din “Sapte Seri”

08

“Desmond Child”


In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, astazi va voi povesti despre un compozitor important in istoria muzicala din ultimii 20 de ani. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Desmond Child este unul dintre cei mai de succes compozitori de pop-rock din ultimii 30 de ani, semnand piese pentru Aerosmith, Alice Cooper, KISS, Ricky Martin, Bon Jovi, INXS, Cher, Michael Bolton si multi altii.

Cine e tipu’? Cand ma intreaba cineva “Cine e Desmond Child” eu ii spun: “Cel care a compus toate piesele pe care le iubesti de la Bon Jovi si Aerosmith”. Sigur ca nu e doar atat, el compunand sute de melodii, pentru artisti din toate stilurile muzicale, dar e surprinzator sa descoperi ca multe dintre melodiile noastre preferate sunt creatiile lui.

Talentul a venit pe linie materna, mama lui fiind compozitoarea cubaneza Elena Casals, micul Desmond compunand prima lui melodie la varsta de 14 ani. La 22 de ani infiinteaza trupa Desmond Child & Rouge, o trupa de soft-rock lansata in 1975. Dar succesul adevarat l-a atins ca artist compozitor pentru alte trupe, incepand cu anii ’80 si era glam-rock marcata de Alice Cooper (“Poison” – 1989), KISS (“I Was Made for Loving You” – 1979) si Bon Jovi (“Livin’ on a Prayer” – 1987, “You Give Love a Bad Name” – 1986, “Bad Medicine” – 1988). Colaborarea cu Aerosmith incepe in anii ’80 (“Dude (Looks Like a Lady)” -1987, “Angel” – 1988) si continua o data cu revenirea trupei in anii ’90 (“Crazy” – 1994, premiat cu Grammy).

La sfarsitul anilor ’90, Desmond Child continua sa compuna hit-uri mondiale, semnand primul number one al noului venit, pe atunci, Ricky Martin “Livin La Vida Loca”. Apoi imnul “The Cup of Life” al Campionatului Mondial de Fotbal din 1998, cele doua succese lansandu-l pe cantaretul din Puerto Rico ca vedeta internationala. Desmond Child a mai scris pentru Martin alte 9 hit-uri, inclusiv “She Bangs” si “Nobody Wants to Be Lonely” (feat. Christina Aguilera).

Dupa cate am observat pana acum, compozitorul Desmond Child are o inclinatie deosebita spre baladele rock, dar asta este departe de adevar! Surprinzator, el este si compozitorul unor piese din alt registru, inclusiv hit-ul “Thong Song” al cantaretului R&B Sisqo si imnul de petrecere “Who Let the Dogs Out” The Baha Men!

E talentat! De la era glam-rock, la baladele lui Michel Bolton, de la imnurile unei ere pana la muzica latino de dans, Desmond Child a compus muzica de calitate, care ne incanta peste ani.

Ce face astazi? Desmond Child a produs noul album Meat Loaf “Bat Out of Hell III” (2006) pe care a compus si 6 melodii. De asemenea a compus single-ul de revenire a legendarei trupe INXS – “After Glow”, una dintre piesele mele preferate.

Asadar: E interesant cum zeci de melodii pe care le iubim, semnate de artisti aparent fara nici o legatura, sunt de fapt legate de acelasi compozitor! Si asta ma face pe mine, ca artist, sa cred in diversitate si in calitatea muzicii indiferent de stil sau perioada temporara. Si pe noi toti, ascultatori si iubitori de muzica, sa il respectam pe cel ce este unul dintre cei mai talentati compozitori pop ai ultimilor 30 de ani.

Stiai ca… single-ul “After Glow” al trupei INXS este dedicat memoriei fostului solist Michael Hutchence? Textul nu este unul pesimist, ci se refera mai mult la caldura si sentimentele care ne leaga de o persoana draga, plecata dintre noi, si mai putin la tristetea despartirii.

Best of hits: “Livin’ on a Prayer” – Bon Jovi, “Livin’ la Vida Loca” – Ricky Martin, “I Was Made for Loving You” – KISS

Alegerea mea: “After Glow” – INXS

Site-uri: www.DesmondChild.com, www.AllMusic.com

[tags]Hi-Q, Music, Romania, 7Seri, Desmond Child[/tags].