George Martin

07

“George Martin”


In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am ales sa incep cu producatorii muzicali, cei care stau in spatele vedetelor de la radio si televizor. Producatorii muzicali sunt compozitorii care fac mult mai mult decat o piesa, doua, trei! Ei sunt si textieri, si ingineri de sunet, sunt manageri de proiect, ei gandesc si pun in aplicare o intreaga identitate muzicala a unui artist. Iar eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Sir George Martin este denumit deseori “cel de-al cincilea Beatles” pentru ca intreaga sa activitate se leaga de vestita trupa, el producand aproape toate melodiile Beatles si multe dintre piesele solo ale celor 4 britanici.

George Martin

Cine e tipu’? In 1950, cand avea 24 de ani, directorul casei de discuri EMI l-a angajat ca vice-presedinte al label-ului Parlophone, parte a EMI. Dupa ce a devenit presedintele casei de discuri, George Martin a incercat sa aduca un suflu nou in firma, semnand artisti rock’n’roll, un stil nou in acea perioada. In 1962 el a semnat o trupa pop noua, formata din patru tineri din Liverpool, dupa ce acestia fusesera refuzati de aproape toate casele de discuri britanice. George Martin s-a implicat personal in muzica Beatles producand albumele lor, orchestrand si chiar interpretand parti instrumentale.

In 1965 el isi deschide propriul label si studio de inregistrari si devine cel mai important producator muzical din Marea Britanie, lucrand cu artisti de top printre care se numarau America (cel mai bine vandut grup din cadrul Warner Bros in perioada 1960-1970), cantaretul country Kenny Rogers, Gary Glitter, Earth, Wind and Fire.

Numele lui se leaga si de cel de-al 8-lea album de studio semnat Beatles “Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band”, lansat in 1967, album care este considerat cel mai important album al tuturor timpurilor conform topului realizat de revista Rolling Stones (“500 Greatest Albums of All Time”). Beatles au 11 albume in acest top, 4 dintre ele intre primele 10! De asemenea, asociatia engleza a producatorilor de fonograme BPI, a nominalizat albumul pe primul loc in topul celor mai vandute albume in Marea Britanie din toate timpurile!

Albumul aducea tehnici de inregistrare inovatoare: Dolby noise reduction, efectele Flanging si Phasing, inregistrari de voci in viteze diferite sau alterari ale timbrului si notei, inregistrari audio reverse, etc. Paleta de instrumente era extinsa, George Martin acceptand propunerile revolutionare ale celor patru: sitar, clape non-conventionale, clarinet, efecte vocale si instrumentale.

E greu! Lista de hit-uri produse de el este nesfarsita iar aproape toate piesele au fost hit-uri atat in Marea Britanie cat si in Statele Unite! In anul 1973 produce hit-ul “Candle in the Wind” cantat de Elton John, piesa care devine in 1997 o data cu re-lansarea lui in memoria Printesei Diana, cel mai bine vandut single al tuturor timpurilor!

Ce face astazi? In 2001 George Martin a lansat colectia de 6 cd-uri “Produce by George Martin” celebrand astfel 50 de ani de succes in industria muzicala iar anul acesta Cirque du Soleil a lansat la Las Vegas muzicalul LOVE, pe 90 de minute de muzica Beatles re-mixata de Sir Martin si fiul lui Giles Martin.

Asadar: A semnat Beatles la EMI, apoi a compus, orchestrat, produs toate albumele lor si multe dintre albumele membrilor componenti. A produs melodii si pentru Kenny Rogers, America, Celine Dion, Elton John, Earth, Wind and Fire, Michael Jackson, Stevie Wonder, Aerosmith si lista continua. A fost in spatele celor mai importante albume din istoria rock-ului: “Revolver” si “Sgt. Pepper”. A scris muzica din filmul “Yellow Submarine” si “James Bond”.

Stiai ca… Kurt Cobain a scris “About a Girl” dupa ce a ascultat in continuu timp de o zi albumul “Meet the Beatles!” produs de George Martin?

Best of hits: “Yesterday” – Beatles, “With a Little Help from My Friends” – Beatles, “Candle in The Wind” – Elton John

Alegerea mea: “Live And Let Die” – Paul McCartney

Site-uri: wikipedia.org/George_Martin, www.bpi.co.uk, www.sirGeorgeMartin.com

Link spre studioul lui: http://www.airstudios.com/studio/index.shtml

Link spre un interviu: http://www.recordproduction.com/sir_george_martin.htm.