Guy Chambers – al 9-lea articol in “Sapte Seri”

09

“Guy Chambers”


In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, astazi va voi povesti despre un compozitor si producator muzical important in istoria muzicala din ultimii 20 de ani. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Guy Chambers este compozitorul tuturor hit-urilor lui Robbie Williams de pe cele 5 albume de succes pe care fostul interpret Take That le-a vandut in peste 40 de milioane de unitati.

Cine e tipu’? Guy s-a nascut in Londra in 1963 iar la inceputul anilor ’80 compusese, orchestrase si interpretase deja prima lui melodie. Dupa ce a terminat scoala de muzica London Guildhall la clasa compozitie a inceput sa cante ca instrumentist prin turnee, iar apoi s-a alaturat trupei World Party. In 1993 Guy a format trupa “The Lemon Trees” care a scos doar un singur album propriu in doi ani de activitate.

Dupa experienta esuata cu trupa, Guy incepe sa scrie pentru artisti importanti precum Cathy Dennis si Brian Adams. Iar in anul 1997 il cunoaste pe Robbie Williams cand Take That abia se despartisera ca trupa, dupa ani de succese comerciale, dupa ce ajunsesera sa fie considerati cea mai buna trupa de baieti engleza dupa Beatles. Primul single al lui Robbie a fost “Freedom”, un cover dupa George Michael, o melodie care avea un mesaj foarte clar dar care nu definea stilul muzical pe care fostul Take That il va impune in anii viitori cu ajutorul lui Guy Chambers!

Al 4-lea single al lui Robbie Williams va fi “Angels”, o balada pop-rock care desi nu ajunge number one in Anglia, va fi ales de publicul britanic la Brit Awards 2005 ca “Cel mai bun cantec din ultimii 25 de ani”. Piesa a fost compusa de Robbie Williams si Guy Chambers si face parte din primul album solo “Live Thru a Lens” (1997), dintr-o serie de 5 albume compuse si produse de Guy: “I’ve Been Expecting You” (1998), “The Ego Has Landed” (1999), “Sing When You’re Winning” (2000), “Swing When You’re Winning” (2001), “Escapology” (2002).

Dupa ce a contribuit prin piesele compuse la ridicarea celui mai important artist al casei de discuri EMI Music pe plan mondial, Guy Chambers incepe sa compuna si pentru alti artisti: Texas, Rachel Stevens, Andrea Bocelli, Kylie Minogue, Diana Ross. Pentru Jewel a scris “2 become 1” in 2003.

In anul 2005 a colaborat cu James Blunt pentru albumul acestuia de debut, realizand o piesa impreuna,“Tears and Rain”, si cu noua formula INXS pentru albumul “Switch”.

E talentat! Dupa ce compozitorul nu a mai lucrat pentru Robbie Williams, acesta din urma nu a mai reusit sa atinga succesul primelor cinci albume produse de Guy Chambers. Urmatoarele doua albume “Intensive Care” si “Rudebox” au avut un succes modest desi artistul a fost cel mai promovat proiect al casei de discuri EMI!

Ce face astazi? Guy traieste la Londra cu nevasta si cei trei copii, lucrand aproape in exclusivitate in propriul studio Sleeper Studios.

Asadar: Este greu de spus daca Guy Chambers a fost singurul artizan al fenomenului Robbie Williams, dar este clar ca talentul si experienta lui au venit intr-un moment potrivit pentru ca muzica internationala sa aiba doar de castigat.

Stiai ca… Robbie Williams nu a mai lucrat cu Guy din 1997 cand Robbie i-a cerut sa nu mai compuna si pentru alti artisti?

Best of hits: “Angels” – Robbie Williams, “Let Me Entertain You” – Robbie Williams

Alegerea mea: “Me and My Monkey” – Robbie Williams

Site-uri: www.guychambers.com, www.allmusic.com, wikipedia.org/wiki/Guy_Chambers

[tags]Hi-Q, Music, Romania, 7Seri, Guy Chambers[/tags].