Al 10-lea articol pe e-Ok.ro

Lucrul in studio – 1

Sfatul meu este sa lucrezi organizat. Am invatat multe de-a lungul timpului si am incercat sa iau ce era mai bun de la fiecare om cu care am lucrat. Cei mai buni dintre ei erau foarte organizati!

Daca lucrezi cu mixer extern si trimiti canalele din computer pe canale e bine sa iti notezi pe canale ce reprezinta fiecare, cu ajutorul unor stick-uri care pot fi schimbate. De exemplu: 1-2 RME, 3-4 Triton, 5-6 Virus, 7 Mic1, 8 Mic2, 9-10 Roland, 11 Chitara. Asa sunt mai usor de gasit si de urmarit, iar in eventualitatea in care lucrezi cu un colaborator sau chiar cu artistul a carui piesa o mixezi, este mai usor si pentru ei sa urmareasca procesul.

Dan Griober (UNU’) ma uimeste mereu cum incepe lucrul cand primeste proiectul: organizeaza! Nici macar nu asculta piesa inainte, primul lucru pe care il face este sa noteze canalele (Kick, Snare, Snare2, Loop Latino, Loop Add, HH, Open, Ryde, Bass, Bass Slap, etc) si sa le puna in ordine: tobe, percutii, bas intr-un grup, vocile in alt grup, restul instrumentelor in alt grup. Si, fara sa asculte piesa in forma in care este adusa, incepe sa asculte canalele pe rand.

Andrei Kerestely, unul dintre cei mai buni compozitori si ingineri de sunet din Romania, lucreaza si el foarte organizat! Dupa ce pune in ordine canalele, in forma in care ii place sa mixeze, se apuca sa organizeze si structura piesei! Taie fisierele pentru a fi mai usor de mutat si urmarit, le da culori conform partii corespunzatoare (refren, bridge, strofa, middle, intro, outro), face curatenie in directorul de fisiere si scapa de fisierele care nu-i folosesc.

Bogdan Popoiag (UNU’, N-Eat Groove) incepe orice piesa de la partea de ritm: tobe, percutii, loop-uri, bas. Asculta si asculta, si asculta la nesfarsit piesa, fara sa o opreasca, facand mici modificari, experimentand, totul intr-un mod minimalist. Nimic nu intra in piesa daca nu e neaparat nevoie, daca nu e de efect! Impresia unui spectator ar fi ca Bogdan asculta la nesfarsit o piesa fara sa faca nimic! Dar totul sta in detalii la el si organizarea este cel mai necesar lucru in procesul din studio.

Adi Colceru (“Strada mea” – TNT, “Jokero” – Akcent, “Iubire” – 3 Sud Est, “Razna” – Hi-Q) uraste proiectele dezorganizate pe care uneori le primeste de la compozitorii pieselor. Primul lucru pe care-l face este sa asculte toate canalele pentru a intelege ce “canta” ele, sa le denumeasca, si sa le puna in ordine.

Sfatul meu este sa-ti creezi propriul sistem de lucru, folosind culori, grupuri si sub-grupuri, metode de lucru. Aceasta organizare o sa-ti faca munca mai usoara si o sa-ti lase mai mult timp sa te concentrezi pe creatie.
.