Diane Warren – al 10-lea articol din “Sapte Seri”


10
“Diane Warren”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, astazi va voi povesti despre o compozitoare care este considerata cel mai prolific producator musical al ultimilor ani, intr-o lume aproape exclusiv masculina. Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Diane Warren este considerata cel mai de success compozitor al timpurilor noastre. Surprinzator poate, intr-o lume dominata de barbati!

Cine e Diane? Diane Warren s-a nascut in 1965 in California si a inceput sa invete chitara in momentul in care tatal ei i-a cumparat instrumentul ca recompensa pentru notele ei bune la scoala. Dupa ce a prins gustul muzicii “notele au revenit inapoi la cum erau inainte: proaste”, isi aminteste ea. Primele piese le-a compus in depozitul din spatele casei unde isi aducea familia, prietenii, vecinii, cainii si pisicile pentru a le canta!

Tot tatal ei i-a facut abonament la revista Billboard si ea memora autorii tuturor pieselor din topuri, iar mai tarziu a dus-o pe la publisheri pentru ca tanara compozitoare sa-si prezinte creatiile. In 1983 ajunge sa lucreze cu Jack White care era producatorul cantaretei Laura Branigan. Primul succes a venit o data cu versiunea in engleza a piesei “Solitaire” care a devenit un hit in scurt timp. Peste trei ani Diane compune “Rithm Of The Night” care duce pe DeBarge pe primele pozitii in topul american.

Compozitoarea a realizat peste 100 de hit-uri care au intrat in topul Billboard, pentru zeci de artisti precum Elton John, Celine Dion, Ace of Base, Tina Turner, Barbra Streisand, Aretha Franklin, *NSYNC, Gloria Estefan, Britney Spears, Christina Aguilera, Whitney Houston, Enrique Iglesias, Aerosmith, Ricky Martin, Sugababes, Daniel Bedingfield, Faith Hill, Mary J. Blige, LeAnn Rimes, iar lista continua, si continua, si continua…

De asemenea, Diane Warren a compus pentru peste 100 de filme, inclusiv “Armaggedon”, “A Cinderella Story”, “Pearl Harbor”, “Moulin Rouge”, “Notting Hill”, “Con Air” si “Speed 2”.

Publishing isi face singura! Dupa lungul proces cu fostul patron Jack White, Diane s-a hotarat sa se ocupe singura de management-ul propriilor creatii si a fondat editura Real Songs. In industria muzicala este recunoscuta ca o compozitoare talentata dar si ca o luptatoare apriga pentru drepturile ei de autor, atunci cand e vorba de Real Songs! Editura a fost nominalizata printre primele 5 edituri muzicale din lume!

Premii: desi are doar 40 de ani lista de premii este impresionanta! 6 nominalizari la Oscar, 4 nominalizari la Globul de Aur, 7 nominalizari la Grammy, 6 premii ASCAP (Asociatia Compozitorilor Americani) pentru Compozitorul Anului, 4 premii Billboard Compozitorul Anului, 2 premii BMI (Asociatia Compozitorilor si Editorilor din Marea Britanie) pentru Compozitorul Anului.
Ce face astazi? Compune pentru JoJo, Anita Baker, Macy Baker, Jamelia, Sugababes.

Stiai ca… cel mai mare hit al trupei Aerosmith a fost “I Don’t Want To Miss A Thing”? Piesa a ajuns concomitent number 1 in Billboard Hot 100 in versiunea cantata de trupa lui Steve Taylor si pe pozitia 1 in Billboard Top Country in versiunea cantata de Mark Chesnutt!

Best of hits: “How Do I Live” – Leann Rhymes, “If You Asked Me To” – Celine Dion, “When I Die” – No Mercy si Milli Vanilli, “Un-break My Heart” Toni Braxton, “I’d Lie For You (And That’s The Truth)” – Meat Loaf

Alegerea mea: “I Don’t Want To Miss A Thing” – Aerosmith

Site-uri: www.realsongs.com, www.imdb.com, www.allmusic.com, wikipedia.org/wiki/Diane_Warren, www.hitquarters.com

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Diane Warren, Aerosmith, 7Seri[/tags].