Al 11-lea articol pe e-Ok.ro

Lucrul in studio – 2

Majoritatea prietenilor mei lucreaza cu monitoarele de studio date foarte tare, pentru a simti basii, pentru a se simti “ca in discoteca”. Acest mod de lucru are cel putin 3 dezavantaje:
– frecventele de bas te induc in eroare mai ales cand e vorba de mixaj
– urechile au o compresie a lor care te protejeaza, si astfel denatureaza sunetul
– surzesti mai repede, iar urechile sunt cele mai importante instrumente ale tale

Sfatul meu este sa dai cat mai rar tare, mai ales cand mixezi si potentezi instrumentele in mix. Uneori e bine sa dai tare pentru a simti dinamica piesei cu un instrument nou introdus, dar ar trebui sa o faci cat mai rar pentru a-ti proteja urechile! Mai mult decat atat, la volum mediu se disting toate frecventele si, desi pare mai sec, sunetul este atunci cel mai “sincer”!

Uneori ascult piesa de la inceput pana la final pentru a-mi da seama ce mai are nevoie, ce dinamica are, daca ma inspira, daca ma face sa dansez, daca ma surprinde placut sau neplacut cand intra un instrument sau o voce. Incerc sa imi curat urechile ascultand alta piesa, sau facand o pauza de cateva minute ascultand televizorul, pentru ca auzul sa iasa din obisnuinta. O alta tehnica este sa ascult piesa cap-coada inchizand o usa sau doua, si ascultand frecventele care razbat prin pereti, de afara. Noi spunem atunci: “Hai sa ascultam melodia la radio”. Sigur, tehnica este una ne-stiintifica dar uneori nu vezi padurea de copaci, si ai nevoie de putina distanta pentru a remarca greselile din orchestratie si din mix.

Andrei Kerestely, unul dintre cei mai buni compozitori de pop si printre cei mai tari ingineri de sunet din Romania, m-a surprins mixand mereu la un volum care mie mi se parea prea mic, atat de mic incat aveam impresia ca nu se aude nimic. Dar cand piesa era gata mixata peste cateva ore, si Andrei dadea volumul tare, surpriza! Totul suna impecabil, transparent, dinamic.

George Nemeznic, inginer de sunet de peste 20 de ani, care a inregistrat si mixat proiecte dificile precum Phoenix sau Ovidiu Lipan Tandarica, lucreaza mereu la volum 25%! Totul: inregistrarile, auditiile, curatarea si procesarea vocilor, mixajul, masteringul. Doar in faza finala a masteringului da volumul tare, pentru a trage ultimele concluzii.

Daca vrei sa lucrezi cu succes cat mai multi ani, nu da muzica tare! Munca ta va fi mai valoroasa, iar viata urechilor tale mai lunga!
.