Rick Rubin – al 12-lea articol pentru “Sapte Seri”

12
“Rick Rubin”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Rick Rubin, pe numele sau adevarat Frederick Jay Rubin, este unul dintre cele mai importante nume din muzica americana a secolului trecut. Producator muzical, compozitor, presedinte de casa de discuri, manager, implicat in aceeasi masura in miscarea hip-hop dar si in cea rock, incepand cu LL Cool J, Beastie Boys, Public Enemy, si continuand cu Aerosmith, Slayer, Red Hot Chili Peppers, Rage Against The Machine, Slipknot, dar si Justin Timberlake, U2 si Linkin Park.

Rick Rubin

Cine e Rick Rubin? Rick s-a nascut in 1963 in Long Island, New York, si a luat primele lectii de chitara si compozitie abia cand a ajuns la liceu. In ultimii ani de liceu a infiintat label-ul Def Jam folosind pentru inregistrari aparatura audio a scolii. Peste cativa ani, prietenul lui Jazzy Jay il prezinta lui Russell Simmons, fratele mai mare al lui “Run” Simmons (RUN-DMC). Cei doi infiinteaza oficial Def Jam Recordings cand Rick era student la drept la Universitatea din New York.

Primele single-uri lansate de nou-infiintatul label au fost “I Need a Beat” LL Cool J si “Rock Hard” Beastie Boys in 1984. Ambele piese devin hituri si aduc label-ului un contract de distributie cu Columbia/CBS Records. In 1987 Rick vine cu ideea ca RUN DMC sa preia piesa “Walk This Way” a trupei rock Aerosmith pentru o noua versiune. Piesa devine un hit reusind sa revigoreze cariera trupei lui Steve Taylor, sa aduca in main-stream hip-hop-ul si implicit trupa RUN DMC, care beneficiaza de primul single rap difuzat de MTV in heavy-rotation, din istorie! Din acel an, Rick Rubin este creditat cu meritul de a aduce in atentia publicului un nou gen: rap-metal.
Rick Rubin continua cautarea si semnarea de noi nume de pe scena rap, aducand la Def Jam proiecte ca Public Enemy, Beastie Boys, Run DMC.

In 1988 Rick pleaca de la Def Jam si fondeaza alta casa de productie, Def American Recordings, unde semneaza trupe rock precum Slayer, The Cult si Danzig. Produce de asemenea albumul “Blood Sugar Sex Magik” Red Hot Chili Peppers care a avut un succes mondial si lucreaza in contiunare la piese cu artistii lui preferati LL Cool J, Run DMC, Public Enemy.

Intre anii 1994 si 2006, Rick Rubin a produs pentru numeroase albume hip-hop, rock, pop, metal, si country, precum “Ballbreaker” AC/DC, “System of a Down” System of a Down, “Californication” Red Hot Chili Peppers, “Audioslave” Audioslave, “Crunk Juice” Lil John, “Oral Fixation” Shakira, “Stadium Arcadium” Red Hot Chili Peppers, “FutureSex/LoveSounds” Justin Timberlake.

Ce face astazi? Stirile spun ca Rick Rubin lucreaza anul acesta la noile albume U2, Metallica, Johnny Cash si Linkin Park. Despre aceasta din urma chiar el spune ca va incerca un sound nou pentru celebra trupa nu-metal!

Stiai ca…
Rick l-a convins pe Anthony (Red Hot Chili Peppers) sa inregistreze cel mai mare hit al lor “Under The Bridge”, desi acestia sustineau ca “aceasta melodie nu ne reprezinta”? Rick le-a spus atunci: “E piesa ta, o iubesti! Ce compui tu si cu colegii tai este RHCP, nu trebuie sa va limitati la funk”.

Best of hits: “Under The Bridge” – Red Hot Chili Peppers, “99 Problems” Jay-Z, “Californication” – Red Hot Chili Peppers, “Hard as a Rock” – AC/DC

Alegerea mea: “Walk This Way” – Aerosmith feat. RUN DMC

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.org, www.DigitalProSound.com, www.DefJam.com,
.