Steve Lillywhite – al 13-lea articol pentru “Sapte Seri”

“Steve Lillywhite”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Steve Lillywhite este unul dintre cei mai discreti producatori muzicali britanici, desi daca m-ai intreba pe mine, nu e putin sa fii omul care a produs cateva albume U2, Peter Gabriel si Dave Matthews Band! Artisti celebri, dar si mai important, artisti foarte pretentiosi si elitisti!

Cine e Steve Lillywhite? Steve s-a nascut in 1955 iar in 1972 s-a angajat la casa de discuri Polygram unde a lucrat ca operator, inginer de sunet, om de studio. Primul mic succes a fost producerea albumului demo al trupei Ultravox, album care a dus trupa catre primul contract cu o casa de discuri importanta, si anume Island Records. Steve se angajeaza si el la Island Records si lucreaza la cateva proiecte ale label-ului pentru cativa ani.

In 1980 devine foarte cunoscut datorita producerii celui de-al 3-lea album solo al interpretului Peter Gabriel. Tot in acel an produce albumul “Boy” al trupei debutante U2. Dupa succesul acestui debut, Steve va fi producatorul preferat al trupei irlandeze multi ani, iar in 2006 va castiga 3 premii Grammy datorita colaborarii lor.

Un moment important al carierei lui il reprezinta albumul “Dirty Work” al legendarei trupe Rolling Stones din 1986. Desi considerat peste ani ca fiind cel mai slab album din istoria trupei, pentru acel an si datorita acestui album, Steve devine un producator foarte apreciat! Peste un an produce albumul “If I Should Fall from Grace to God”, cel mai bun album din istoria trupei germane The Pogue, si “Naked” – Talking Heads.

In anii ’90 Lillywhite se concentreaza pe munca cu americanii The Dave Matthews Band cu care lucreaza la 4 albume, inclusiv “Under the Table and Dreaming”. Albumul “The Lillywhite Sessions” (titlu ne-oficial) a fost ultima colaborare intre trupa lui Dave Matthews si producatorul englez, trupa considerand albumul nepotrivit pentru o lansare pe piata. Insa piesele inregistrate in 2000 de trupa sunt scapate pe internet in 2001 iar fanii le primesc cu entuziasm, mai ales in comparatie cu urmatorul album oficial care suna diferit de sound-ul clasic cunoscut de fani. La presiunea publicului si ca rezultat al acestui scandal, trupa include multe dintre piesele de pe “The Lillywhite Sessions”, re-inregistrate, pe albumul “Busted Stuff” (2002).
E greu! Steve a fost nominalizat de multe ori la premiile Grammy pe care le-a si castigat in anii 2000 (“Record of the Year” pentru “Beautiful Day” – U2), 2002 (“Walk On” – U2) si 2006 (“Album of the Year”, “Best Rock Album” si “Producer of the Year” pentru “How to Dismate an Atomic Bomb” – U2)

Ce a mai facut in ultimul timp? Steve traieste la New York si lucreaza in continuare la albume de succes, cum ar fi “12 Gardens Live” – Billy Joel (2006), un nou album solo Chris Cornell (ex-Soundgarden, Audioslave), Switchfoot (programat pentru lansare in decembrie 2006).

Stiai ca… ultimul album Talking Heads “Naked” a fost compus cu ajutorul a zeci de instrumentisti europeni, in Paris, in anul 1988? Membrii trupei au vrut sa incerce si altceva decat facusera pe primele doua albume si au trecut oceanul pentru a fi siguri ca reusesc sa faca ceva cat mai deosebit.

Alegerea mea: “Sometimes You Can’t Make It on Your Own” – U2

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.org, http://www.myspace.com/stevelillywhite

[tags]Hi-Q, Music, Romania, U2, 7Seri[/tags].