Ahmet Ertegun – al 14-lea articol pentru “Sapte Seri”

“Ahmet Ertegun”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Ahmet Ertegun… este unul dintre fondatorii Atlantic Records si unul dintre oamenii care au marcat industria muzicala americana pentru jumatate de deceniu. Numele lui se leaga de Ray Charles, Aretha Franklin, Rolling Stones, Led Zeppelin, Genesis, Cher.
Cine e Ahmet Ertegun? Ahmet este fiul ambasadorului turc in SUA, Munir Ertegun. Impreuna cu Herb Abramson, un prieten de-al lui, producator care avea propriul lui label independent, a infiintat in 1947 Atlantic Records. Un label independent la inceput, Atlantic a crescut in cativa ani si a devenit concurent marilor case de discuri americane. Ahmet spune: “Am fondat Atlantic doar pentru ca doream sa semnam cativa artisti a caror muzica ne placea, si pentru a face melodii care ne-ar placea sa le cumparam. Sincer, nu credeam ca voi putea castiga bani din munca pe care o faceam cu atata placere! Acum imi pare bine ca am gresit!”

Atlantic Records s-a concentrat pe muzica jazz si R&B, preferatele lui Ahmet. Primul single de succes apare in 1948 “Drinkin’ Wine Spo-Dee-O-Dee” Stick McGhee. Apoi semneaza artisti precum Joe Turner, Ruth Brown, The Clovers, The Drifters, and Ray Charles, cu care devin cea mai importanta casa de discuri R&B din America.

Pe langa munca de director executiv al label-ului, Ahmet se implica si in productia muzicala si chiar compune melodii sub pseudonimul Nugetre – Ertegun scris invers), precum: “Mess Around” Ray Charles, “Don’t Play That Song (You Lied)” Ben E King, “Don’t You Know I Love You” si “Fool, Fool, Fool” The Clovers. In 1958 incepe lucrul cu Bobby Darin iar in 1959 castiga primele doua premii Grammy pentru Atlantic Records.

In anii ‘60 asculta demo-ul trupei Led Zeppelin si intelege imediat potentialul trupei britanice, semnand-o imediat la Atlantic. Primul album al trupei, aparut in 1969, reprezinta un moment stilistic important in istoria rock-ului mondial. In 1965 ii aduce la Atlantic pe Sonny&Cher ca mai apoi sa semneze si alte nume importante: Eric Clapton & Cream, The Bee Gees, Yes, Blind Faith.
In 1971 semneaza The Rolling Stones, o colaborare care va dura cu succes pentru 14 ani, dar infiinteaza si vestitul club de soccer (fotbal european) New York Cosmos. Apoi in 1973 aduce Genesis la Atlantic Records.

Ce a mai facut in ultimul timp? Inainte de moartea sa anul aceasta in 14 decembrie, la varsta de 83 de ani, Ahmet a stat in coma mai multe luni datorita unei lovituri la cap. Ahmet a cazut inainte de un concert Rolling Stones in Manhattan in 29 octombrie. El era in continuare directorul fondator (“Founder Chairman”) al Altantic Records, care este acum parte din Warner Music Group.

Stiai ca… el l-a convins pe Mick Jagger sa bata palma cu Atlantic Records pentru label-ul independent Rolling Stones Records, desi alte case de discuri oferisera sume mai mari pentru contract? Ahmet a negociat personal cu Mick in 1970 cand trupa isi incheiase contractul cu casa de discuri Decca Records.

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.org, http://www.atlanticrecords.com/a-z/ , http://dir.yahoo.com/Entertainment/Music/Genres/Rock_and_Pop/Producers/

Later edit: Artistul preia pe blog-ul lui acest articol. Multumesc!

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Rolling Stones[/tags]
.