Wyclef Jean – al 15-lea articol pentru “Sapte Seri”

“Wyclef Jean”

In fiecare saptamana scriu despre industria muzicala. Am inceput cu producatorii muzicali, acei oameni care sunt mai mult decat niste compozitori, sunt interpreti, orchestratori, manageri de proiect, oameni din umbra care dicteaza un intreg curent muzical! Eu sunt Florin Grozea de la Hi-Q, sunt cantaret, compozitor, prezentator TV si producator muzical, sunt in show-biz de peste 10 ani si promovez muzica romaneasca de peste 6 ani. Si, mai important, sunt foarte pasionat de muzica…

Wyclef Jean este cunoscut ca unul dintre membrii super-trupei hip-hop The Fugees. Iar daca Pras e cunoscut ca “rapper-ul Fugees” si Lauryn ca “vocea Fugees”, atunci Wyclef este “producatorul de la Fugees”. Atat Pras (care a lansat solo mega-hit-ul “Getto Supastar”) cat si Lauryn (care a uimit lumea muzicala cu albumul solo “The Miseducation of Lauryn Hill” pentru care a primit 10 nominalizari la Grammy din care 5 castigate) au avut albume solo de succes dupa despartirea trupei, dar Wyclef s-a dovedit a fi si un bun producator muzical pentru alti artisti de top precum: Destiny’s Child, Shakira, Tarkan, Santana, Whitney Houston, Simply Red, Mick Jagger, Black Eyed Peas

Cine e Wyclef Jean? Wyclef s-a nascut in 17 octombrie 1972 in Haiti, dar s-a mutat impreuna cu familia cand avea 9 ani in New York, cartierul Brooklyn. In scoala a studiat chitara si muzica jazz, si a lucrat la un moment dat ca sofer de taxi. Cand avea doar 15 ani a infiintat impreuna cu cel mai bun prieten al sau, Prakazrel Michel (Pras), si cu colega lui de clasa Lauryn Hill, trupa Tranzlator Crew, devenita mai apoi The Fugees.

Primul album Fugees s-a numit “Blunted on Reality” dar succesul a venit abia o data cu lansarea in 1996 a albumui “The Score” care a devenit o piatra de hotar in muzica hip-hop americana, reusind sa vanda peste 20 de milioane de unitati in intreaga lume!
Dupa succesul albumului Fugees, Wyclef lanseaza primul album solo, intitualt “The Carnival”, album pe care invita alaturi de colegii lui de trupa si alte vedete: I Trees (backing vocal al lui Bob Marley), Celia Cruz, Neville Brothers si Orchestra Filarmonica a New York-ului cu care a inregistrat “Gone Til November”. Albumul a fost bine primit si a beneficiat de doua single-uri de top: “We Trying to Stay Alive” (cover Bee Gees) si “Gone Til November” pentru care este nominalizat la premiile Grammy.

Wyclef incepe sa lucreze pentru alti artisti, incepand cu Destiny’s Child carora le face primul hit important, remixand una dintre piesele lor. “No, no, no (part 2)” devine primul number one al trupei, marcand stilul Destiny’s Child in anii viitori! Continua cu Sublime, Simply Red, Whitney Houston si superba piesa “My Love Is Your Love” de pe albumul omonim, Bounty Killer, Michael Jackson, Mick Jagger, Black Eyed Peas si altii.

Un moment important in cariera lui este lucrul cu mogulul producator Clive Davis care l-a angajat sa compuna pentru noul album Santana, iar Wyclef da lovitura cu “Maria, Maria”, un hit pop international care a castigat si un premiu Grammy si l-a ajutat pe Santana sa mai castige 8 premii in anul 1999, inclusiv “Albumul Anului”! “Maria, Maria” a ajuns pe locul 1 in topul Billboard 100 si a stat acolo timp de 10 saptamani! In acelasi an, 1999, Wyclef lanseaza impreuna cu Bono (U2) single-ul “New Day”, cel mai bine vandut imn al campaniei Net Aid.

Wyclef Jean scrie si muzica de film, compunand pentru “Life” (1999) si “Hotel Rwanda” (2004).
Al doilea album solo “The Ecleftic: 2 Sides II a Book” il lanseaza in 2000 iar albumul “Masquerade” va fi lansat in 2004. “The Ecleftic” contine hit-ul “911” cantat impreuna cu Mary J. Blige.

In 2006 Wyclef Jean confirma din nou talentul sau componistic si interpretativ prin lansarea compunerea in colaborare cu Shakira a hit-ului “Hips Don’t Lie”, care a vandut un record de 9,7 milioane de unitati in intreaga lume, aducandu-le celor doi artisti primul number one in topul american si englez, simultan! “Hips Don’t Lie” este cel mai difuzat single pop pe radiourile americane din toate timpurile, fiind difuzat de 9673 de ori intr-o saptamana, conform Nielsen Sound Scan!

Ce a mai facut in ultimul timp? Se spune ca lucreaza la noul album Whitney Houston si la propriul album “L.O.V.E.”. Anul aceasta a incercat sa re-editeze succesul piesei cu Shakira, realizand un remix al piesei “Why Don’t We” al artistului turc Tarkan.
Stiai ca… Wyclef Jean canta in patru limbi – creola, engleza, spaniola si japoneza, si stie sa cante la 5 instrumente?

Best of hits: “No, no, no” – Destiny’s Child, “Ready or Not” – The Fugees

Alegerea mea: “911” – Wyclef Jean feat. Mary J. Blige

Site-uri: www.allmusic.com, www.wikipedia.org, http://www.sonymusic.com/artists/Fugees/ , http://www.wyclef.com/

[tags]Hi-Q, Music, Romania, Wyclef Jean, 7Seri, The Fugees[/tags]

.