Marti>>>Se intorc greii: Bob Dylan, Police, Genesis, Queen

Se intorc monstrii sacri ai muzicii mondiale! Anul trecut Bob Dylan a lansat “Modern Times” si a atacat dur muzica moderna spunand intr-un interviu in revista “Rolling Stone” ca “inregistrarile acestea moderne, sunt atroce… Nu cunosc pe nimeni care sa fi inregistrat vreun album care sa sune decent in ultimii 20 de ani” si ca nu are nimic impotriva download-urilor ilegale de pe internet, “oricum nu valoreaza nimic”. Micul scandal a fost, desigur, parte din campania de promovare a noului album si o declaratie ca Dylan s-a intors!

Citeam acum cateva luni ca Genesis se reunesc pentru un turneu mondial in 2007. Police si ei. Queen au sali pline in State de vreo doi ani, cu Paul Rodgers.

Genesis

De ce se intorc “greii”? (va rog, nu-mi raspundeti “ca doar ei fac muzica adevarata”, “pentru ca merita”, “aici le era locul”)
Are legatura cu criza din industria muzicala datorata schimbarii de suport pentru muzica, de la CD la digital/net? Are legatura cu criticile din ce in ce mai virulente la vechea lege a drepturilor de autor? Are legatura cu iTunes si Yahoo!Unlimited? Are legatura cu marirea de 4-5 ori anual a banilor cheltuiti de fani pe muzica, produse si servicii legate de muzica?

Sigur ca da… Baietii s-au intors sa “colecteze” banii care incep sa se invarta, revolutie strans legata de net si muzica digitala! Iar acum, cu atatea canale de promovare, cu (aparenta) infinitate de optiuni, cu globalizarea si reducerea la zero a costurilor de distributie a muzicii datorita internetului, e din ce in ce mai greu sa construiesti un brand muzical global de succes!

Si atunci ce faci? Apelezi la cei care sunt deja bine inradacinati in mintea si sufletul oamenilor! Apelazi la clasici!

PS: Paradoxal, iTunes vinde in fiecare an copii digitale record din “Show Must Go On” (Queen), independent de moda din anul acela, de stilurile din topurile momentului. Chris Anderson observa in cartea “The Long Tail” ca, paradoxal, cu cat oamenii au mai multa oferta si mai diversificata, cu atat cumpara mai mult, in total! Iar tineri care fac 20 de ani si descopera Queen exista in fiecare an, si anul viitor vor fi, si la anul apoi…

Discutia ramane deschisa…

“Show Must Go On” – Queen

[tags]Hi-Q, Music, Romania[/tags].