Povestea “Razna”

Auto-promo si “behind de scene”, un pic din fiecare: m-am hotarat sa dezvalui povestea compunerii fiecarei melodii de pe noul album. Primim reactii foarte bune si se pare ca albumul este consistent, deci va fi interesant sa spun povestile lor din perioada de 9 luni de lucru! Am facut ceva de genul asta si pe albumul “O mare de dragoste” dar acum voi intra mai mult in amanunte.

Incep in ordine aleatorie :-) – “Razna”

Prin luna septembrie a anului trecut, cand terminasem masterul la TNT, am decis sa nu mai luam nici o comanda noua si sa ne concentram fortele pe productia la Hi-Q, care incepuse deja de cateva luni dar lancezea nepermis de mult. Am continuat lucrul la cele 4-5 propuneri de piese incepute de mine, si am avut discutii lungi cu baietii din studio despre stilul pe care vrem sa-l abordam pe noul album, despre atitudinea trupei, despre concerte si ce place publicului la concertele noastre. Am vorbit mult despre politica radiourilor din Romania, despre ce se asteapta de la noi, cum putem face un album care sa sune nou dar sa aiba totusi sound-ul Hi-Q.

Lucram in paralel la mai multe piese, si practic munca studioului MOF Records se reducea la Hi-Q in toamna anului trecut. Silviu ma ajuta la piesele incepute de mine, incerca linii melodice la piesele incepute de Adi, si incepuse si el cateva piese. Inca ma testau, era prima data cand Adi si Silviu compuneau pentru Hi-Q, si stresul era mare, asteptarile erau imense! Baietii au descoperit cu surprindere ca, desi genul abordat pare simplu, atitudinea si mesajul trupei noastre sunt lucruri destul de greu de transmis, mai ales daca vrei sa pastrezi coerenta muzicala din trecut, fiind in acelasi timp si compatibil cu noile tendinte! Si ajungeam mereu la concluzia ca “cel mai complicat este sa compui simplu”! Bobby dixit…

Silviu nu s-a multumit cu aportul lui la piesele deja compuse, iar prin decembrie, cand aproape toate melodiile erau deja terminate, cu text, cu orchestratii, cu voci, el a venit cu o surpriza! De mult ne ameninta ca va face el o melodie de la cap la coada, fara sa ne mai lase sa-l criticam, increzator ca a inteles exact “spiritul Hi-Q” si ca, o data terminata melodia, nu o sa mai avem ce sa modificam la ea! Eu eram prea prins cu restul productiei, cu chitari, congas-uri, percutii, bas si procesat, ca sa-l mai bag in seama, dar l-am incurajat sa termine acest “El Dorado” al noului album…

Si iata ca a venit si ziua in care Silviu, mandru, ne-a demonstrat tuturor ca sutele de ore de discutii, legaturile de prietenie legate cu trupa, noptile de petreceri in Twice, toate-toate si-au adus contributia la “masterpiece”: “Razna”! Am fost din primul moment vrajiti de orchestratie si de melodie, iar singurele modificari pe care le-am cerut au fost corul de la inceputul piesei, o alta structura (ciudata: strofa dubla, bridge, refren, bridge 2, refren, middle, refren) si un middle la jumatate de ritm.

Apoi m-am inchis cu Staru in studioul mic intr-o noapte si ne-am stors creierii sa facem un text care sa surprinda exact atmosfera imprimata de melodie. Ideea lui Staru cu gasca de prieteni care pleaca de la club si se duc la un amic sa petreaca in continuare, dar gresesc usa si ajung, luni dimineata, la altcineva, a fost geniala! Iar partea cu “Cantau romante la usa mea” nu o voi uita niciodata… Chiar asa ni se intampla si noua ;-) A fost ideea mea sa legam interjectiile “Na-na-na” din capul refrenului cu un cuvant (“Raz-na”) si apoi el a incheiat frumos textul cu middle-ul “Eu am sa ma duc undeva la Polul Sud”. Si acum sunt uimit ca ne-am gandit la noaptea polara care tine 6 luni, deci… poti petrece cat vrei tu!! Unii nu s-au prins, altora le-a placut foarte tare (Huidu)!

Numele proiectului din studio: nanana.

“Razna” – Hi-Q .