Marti>>> Intarirea capacitatii institutionale a Romaniei de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala

Sunt la Parchetul General din Bucuresti la intalnirea cu un grup al UE cu titlul “Intarirea capacitatii institutionale a Romaniei de protejare a drepturilor de proprietate intelectuala si industriala”. Langa mine stau Liliana Savu (avocat CREDIDAM) si Misu Cernea (Presedintele Consiliului Director CREDIDAM). Eu sunt membru in Comisia de transparenta a CREDIDAM si am venit mai ales pentru ca strainii au cerut expres prezenta titularilor de drepturi.

Romanii prezenti sunt reprezentanti ai British Tabacco, Autodesk, HBO, UPFR, OPC, procurori, avocati.

Later edit: A durat 2 ore si jumatate si practic nu s-a discutat nimic concret. A dura o ora pana cei 7 din grupul strain ne-a explicat ce fac ei si de ce sunt aici. Din momentul in care ne-au spus ca ii intereseaza statisticile despre produsele contrafacute confiscate, am inteles ca nu prea am ce spune la aceasta intalnire. Mai mult decat atat, toti din partea romanilor au subliniat ca produsele confiscate sunt doar o mica parte din cele piratate si ca discutia este mult mai complexa! Totusi, grupul UE era acolo doar pentru asta.

In plus, la masa de discutii eram reprezentanti din mai multe industrii care se lupta cu pirateria. Dar fiecare are probleme lui si nu am gasit metode comune pentru a cuantiza macar pirateria fizica a produselor! HBO-ul se plangea de distribuitori pirat si de decodoare, Autodesk de copierea programelor, noi de hibele din lege, British Tabacco de vanzarea tigarilor fara timbru, si asa mai departe..