Multă muzică. Filtre.

Mă gândeam zilele trecute: câtă muzică se compune/lansează/apare în continuu în jurul nostru!

Probabil sunt zeci, poate sute de mii de melodii noi în fiecare zi!!

CD Player
(CC Spacepleb)

Sigur, multe sunt “zgomot” şi nu merită nicio atenţie, dar cu siguranţă câteva sute (mii?) pe zi sunt producţii de calitate, bine interpretate, bine mixate, interesante. Pentru că tehnologia înregistrării/compunerii/producerii muzicii este din ce în ce mai ieftină şi practic orice puştan cu un calculator şi două boxe poate să facă o piesă nouă. De oriunde de pe Glob. Iar în 2 minute ea să fie pe internet.

Nici dacă ştiu exact ce-mi place, să zicem pop-rock, nu mi-e mult mai uşor să găsesc ceea ce-mi place. Sunt sute de stiluri şi sub-stiluri muzicale pe care nici nu le cunosc, dar care mi-ar plăcea dacă aş da de ele. Sau nu! Dar de unde ştiu eu ce-mi place când este atât de multă muzică în jurul meu?

Eu aş investi în filtre. Pentru că nu mai e o problemă să găseşti muzică sau să asculţi melodii bune sau să descoperi trupe noi cu stilul tău preferat. Problema este să le filtrezi!

Când intru pe Last.Fm mi se spune direct: îţi recomandăm artiştii D1, Skream, Benga. Iar în stânga am un mare tab: Recommended. Sigur că pot căuta dar de obicei apăs pe aceste “filtre”. Iar şi dacă mă duc să caut conform unui gen muzical, singura mea şansă de a găsi ceva decent de ascultat fără să pierd toată ziua este să aleg “Best this week” sau “Charts” sau “Most played”.

Pe Deezer pot găsi milioane de melodii dar cine stă să “sape” în toată baza aia? Am nevoie de filtre iar site-ul chiar asta face. Prin search sau prin recomandări. Azi mi-a propus Boyzone, Stereophonics, Razorlight. Filtre please!

Filtre

Online aşa stă treaba: e multă muzică şi avem nevoie de oameni în care avem încredere care să ne îndrume. Sigur că putem alege orice melodie din cele 293232 melodii noi, dar cine are timp? Eu ascult propunerile româneşti de pe Urban.ro. Nu toate mi se potrivesc, dar un procet de 20% e mult mai bun decât dacă aş lua-o la întâmplare pe Internet.

Defapt, asta facem cu toţii chiar şi când ascultăm radio în maşină!

Sigur că putem pune un CD cu artiştii preferaţi, dar de cele mai multe ori alegem să fim surprinşi de muzica pe care alţii au “filtrat-o” pentru noi. Şi apăsăm: program 1 – KissFM, program 2 – Radio21, program 3 – ProFM, program 4 – Europa FM etc. Până găsim ceva care ne place şi rămânem acolo.

Aş investi în filtre pentru că “zgomotul” este prea mare. Desigur, toate sunt relative, dar vreau să am mai mult timp liber să ascult decât să caut.

Care e filtrul tău preferat?