Asculta muzica online: Trilulilu, Grooveshark, YouTube, MySpace

Unde ascultăm muzică pe internet?

De exemplu vreau să ascult albumul “Duete” Direcţia 5.

[vezi și articolele despre iTunes, Muzica vremurilor noastre, Top 10 site-uri muzică 2011]

Alegem Trilulilu pentru că acolo sunt milioane de melodii şi sigur găsim ce căutăm. Dacă nu ne înecăm în manele, desigur. Iar melodiile mai vechi sau mai puţin cunoscute rar găseşti aici.
Ce am găsit: Colecții slab organizate și multe rezultate de melodii în ordine aleatoare. Dar trebuie să felicit echipa Trilulilu pentru aplicația lor de Android.


Intrăm pe BestMusic.ro – acolo paginile artiştilor sunt organizate, au biografii, versuri şi discografii complete, melodiile nu au dubluri şi sunt la calitate bună. Dar site-ul oferă spre vânzare melodiile și doar câteva au buton de preview.
Ce am găsit: site-ul mi-a indicat 2 albume cu acest titlu – “Duete” Direcţia 5 şi “Duete” Ştefan Bănică. Am intrat pe albumul “Duete” Direcţia 5 unde am găsit toate melodiile în ordinea de pe album, coperta albumului, casa de discuri şi link-uri către alte albume Direcţia 5.

Grooveshark? Site-ul are o grafică nouă, multă muzică dar (aproape) deloc muzică românească. Dar player-ul nu se întrerupe când alegi diferite melodii, cum se întâmplă la Trilulilu sau YouTube, ceea ce face navigarea foarte plăcută.
Ce am găsit: la prima căutare am descoperit toate piesele de pe albumul Duete și chiar mai multe albume Duete (probabil realizate/încărcate de utilizatori diferiți).


YouTube-ul s-a dovedit un loc în care lumea ajunge când vrea să asculte melodii, în pofida faptului că e un site video. Dar mulţi producători mari nu mai oferă clipuri pe YouTube şi de multe ori dai de cover-uri sau variante prost înregistrate din concerte.
Ce am găsit: Primele două rezultate erau două melodii din Club Phoenix, înregistrate cu telefonul (?) din public. Mai jos la Playlists am găsit câteva liste cu diferite melodii, inclusiv duete de-ale Direcţiei 5. Dar şi Mariah Carey, Ronan Keating şi alţii. Nope.

MySpace este un social network, dar unul specializat pe muzică.
Ce am găsit: Câteva profile cu numele Direcția5, dar primul este notat ca fiind contul oficial. Acolo găsești câteva melodii pe care trupa (sau PR-ul trupei) le-a ales. Deci nu poți găsi o melodie pe care o cauți decât din întâmplare pe MySpace.

—————–

Cred că niciun site nu oferă “pachetul complet” şi trebuie să cauţi în funcţie de mai mulţi parametrii: muzică românească sau străină, manele sau non-manele, originale sau cover-uri, melodii individuale sau albume întregi.

Sper ca studiul meu să te ajute de acum în colo.

Tu cum asculţi muzică online? Ai şi alte site-uri preferate?