Am văzut Inception. Christopher Nolan e regizorul meu preferat!

L-am descoperit pe regizorul și scenaristul Christopher Nolan o dată cu ’Memento’, un film care a devenit brusc unul dintre filmele mele preferate din totdeauna (top 5!). Idee originală, la limita SF-ului, atmosferă sumbră, final cu totul neașteptat.

Apoi în ’Insomnia’ atmosfera apăsătoare și subiectele pshihologice s-au păstrat, iar Al Pacino și Robbin Williams au dat greutate subiectului. Un alt film de păstrat în colecție și de revăzut oricând!

’Batman Begins’ a fost cu siguranță cel mai întunecat și mai serios film din celebra serie. Tot de Nolan regizat. Ce să vă mai povestesc despre ’The Prestige’, o capodoperă de film, cu întorsături de situație și cu un umor fin care străbătea acțiunea dramatică a filmului. La fel, cu un final genial!

inception-new-promo-poster

’Inception’ este un film care va rămâne în istorie. Un film pe care-l așteptam de la ’Matrix’ încoace… Acel film care să mă șocheze, să mă farmece și să mă câștige pentru totdeauna. Acel film care să vină cu lucruri pe care nu le-am mai văzut și să mă pună pe gânduri, dar în același timp să plec zâmbind la final, cu întrebarea “Dar oare…?”

La fel ca în ’Memento’, acțiunea pornește cu finalul și practic tot filmul regizorul se joacă cu mintea protagoniștilor și cu mintea spectatorului. Ne incită în fiecare cadru să gândim și să analizăm și să ne auto-analizăm. Ne duce ușor într-o lume întunecată și plină de simboluri cu care trebuie să ținem pasul minut cu minut.

Iar Leonardo di Caprio intră cu acest film în lumea greilor: De Niro, Al Pacino, Hopkins.

Știam din ’The Beach’, ’The Departed’ și ’The Aviator’ că e un actor extraordinar dar în ’Inception’ joacă (din nou?) rolul vieții lui. Nu te așteptai la așa parcurs de la actorul din ’Titanic’, nu-i așa?

Du-te la ’Inception’! Apoi mai du-te o dată și încă o dată. Merită fiecare minut.