Jurnal de Amsterdam: ziua 2

Am dormit mult azi, aveam nevoie.

Apoi am degustat croissant olandez cu lapte și cereale. Mic dejun la 12 la prânz… Mă răsfăț!

Plimbare prin oraș cu bicicletele. Sunt milioane de biciclete în Amsterdam, pare un sport național! De la copii până la oameni de afaceri, sau doamne la vârste respectabile, toată lumea e pe bicicletă.

Stai să vezi parcările supraetajate dedicate bicicletelor :-) Mii și mii de biciclete.

Am vizitat un parc imens cu flori, aflat la 1 oră cu trenul de centrul Amsterdamului. Un fel de grădină botanică dedicată lalelelor. Avem mare noroc cu vremea din perioada asta, este foarte cald (peste 25 de grade de dimineață până seara) deși în perioada asta nu e mereu așa!

Multă lume relaxată. Case fără perdele. Tineri cu sticla de vin pe treptele din fața casei.

Bărci personale și de agrement. Bărci-domiciliu (poți închiria pentru a locui pe apă).

Multă apă, peste tot canale și iazuri, peste tot poduri și piste pentru biciclete. Am auzit că în Olanda întâi au fost pistele de biciclete și abia apoi au fost construite drumurile pentru automobile…

Mașinile și tramvaiele dau prioritate bicicletelor și pietonilor. Lumea nu se grăbește și nu claxonează.

Clădirile sunt relativ înalte (case cu 4-5 etaje) și foarte strâmte. Scările sunt abrupte și casa scării este atât de strâmtă încât nu încap mai mult de… un om! Deci mobila trebuie urcată cu scripeți, și iată explicația cârligelor omniprezente la ultimul etaj al fiecărei clădiri!

Seara am petrecut-o în centrul vechi, într-un pub cu muzică live. Trupa Sam‘s Piano nu m-a impresionat, dar din cei aproximativ 40 de oameni 35 dansau. Pentru că lumea nu are fițe inutile și toți au venit să se distreze.

Apropo de fițe și de snobism: toate bicicletele sunt simple, ieftine, vechi; pariu că în România nimeni nu ar merge cu asemenea biciclete, toți ar căuta să-și ia semi-cursiere sau biciclete Armani?

Dar lucrurile aici sunt ceea ce trebuie să fie: folositoare. Nu sclipitoare, nu scumpe, nu opulente. Așa sunt și casele, mașinile, bărcile, podurile, magazinele.

(articol în construcție)