TIFF2011: Teatru neconventional – Autobahn

Aseară îmi programasem premiera noului film semnat Dan Chișu – Ursul, după ce am gustat din excelentul gulaș maghiar.

Dar Anca de la Radio21 a pus mâna pe telefon și nu s-a lăsat până nu ne-a rezervat două locuri la Autobahn – piesa de teatru în care joacă și Ioana și Paul, cei doi actori pe care îi știți din reclamele Maximia Vodafone și de la matinalul Radio21.

Piesa este împărțită în 5 povești independente, câte 2 actori în câte o mașină, aflați pe autostradă. În cazul nostru de ieri, aflați pe străzile Clujului.

Atmosfera este foarte intimă, spectatorii nu se mai află într-o sală, la distanță de actori, ci fac parte din decor și din acțiune, astfel încât tensiunea, penibilul sau comicul situației, toate senzațiile prin care trec personajele se simt puternic pe bancheta din spate.

Nu vă dezvălui poveștile, fiecare autoturism are farmecul lui, dar vă spun că am trăit o oră și jumătate ca într-un film unde spectatorul (eu) devine actor secundar în martor într-un film de scurt-metraj. O experiență unică, așa cum spunea și Cristina Bazavan acum câteva zile.

Vă recomand să mergeți la “reprezentațiile” piesei Autobahn, dacă o prindeți în Cluj [se joacă în fiecare seară cu plecare de la ora 21:30 în fața Teatrului Maghiar] sau în București [la Teatru Fără Frontiere, vezi site-ul oficial].

Biletul este 70 RON dar prețul mi se pare mic, având în vedere că actorii joacă piesa pentru 3 spectatori / reprezentație, pentru 9 spectatori / seară.