TOP 10 albume favorite (romanesti)

Mai facusem un top acum un an cand Radio Guerrilla lansase sondajul Cel mai bun album romanesc din toate timpurile, dar Pyuric a readus vorba :-)

La fel ca si Cristina propun un top cronologic, pentru ca e greu sa ma hotarasc daca merele, perele sau vinetele sunt mai bune. Stii tu… sa compari mere cu pere…

Alexandru Andries – Interzis (1990)
Imediat dupa Revolutie artistul a lansat la Electrecord (singura casa de discuri din epoca comunista) un album cu melodiile interzise de fostul regim. Istorie!

R.A.C.L.A. – Rapsodia Efectului Defectului (1995)
Primul album romanesc de hiphop. Mi-a schimbat viata in acel moment.

DJ Phantom – Altceva (1997)
Jungle, rave, chill out mixat cu muzica populara romaneasca si povesti de pe discurile de vinil. Toate inovatiile acestea in anii in care Romania asculta numai muzica usoara. Toate acestea de la omul care tocmai urma sa schimbe istoria muzicii comerciale romanesti.

BUG Mafia – De cartier (1998)
Cele mai tari hituri Mafia din toate timpurile pe un album care a facut istorie: N-ai fost acolo, High, Poveste fara sfarsit (cu Catalina Toma), Limbaj de cartier (cu Cheloo si Puya) etc.

Unu’ – Unu’ (2003)
Un proiect electro/chillout/d&b inovator pentru acele vremuri, cu un sound care abia acum a venit la moda (vezi R.O.A. a lui Bogdan Popoiag – ex-UNU)

Holograf – Pur si simplu (2003)
Cel mai frumos album de balade, un album pe care il poti asculta oricand si ramane la fel de actual. Bitman e una dintre cele mai bune voci romanesti ever!

Bosquito – Farame din soare (2004)
Versuri sensibile si un pop-rock prea bun pentru Romania. Melodii pentru sufletul meu.

Ombladon – Condoleante (2004)
Uneori am impresia ca Parazitii s-au oprit in 2004, iar acest album solo Ombladon a insemnat chintesenta liricii lor. Un album clasic, de pus in rama.

Grasu XXL – Curaj (2006)
Cand hiphop-ul romanesc era in underground si/sau vorbea doar despre cartier, Grasu canta frumos cu Artanu (Timpuri Noi) si chema rapul in mainstream… acolo unde a ajuns dupa 4 ani.

Suie Paparude – E suflet in aparat (2010)
Trupa a fost foarte buna doar cu Mihai si Michi, excelenta si cu Junkyard (acum la R.O.A.), geniala si cu Bean (Subcarpati). Calitate de la A la Z! Albumul asta e incununarea talentului si inovatiei in muzica electronica romaneasca.

Astept stafeta sa fie preluata de Hoinaru, Marian, Cabral, Alex, Ioana.
——-

Citeste si articolul TOP 10 oameni influenti in muzica romaneasca de dupa Revolutie.