MOVIE: Prometheus – varianta Hollywood a documentarului Ancient Aliens



Ridley Scott a realizat seria originală “Alien” care a inventat practic un întreg subgen SF în cinematografia mondială. Primele trei serii ale francizei în care Sigourney Weaver deținea rolul principal au intrat în istorie datorită efectelor speciale, jocului actoricesc și inovațiilor cinematografice. Dar Scott a mai regizat și alte capodopere precum “Gladiator”, “1942: The Conques of Paradise”, “Hannibal” și “Blade Runner”.

Prometheus afis film


Prometheus e un film-eveniment, mai ales pentru iubitorii genului SF și pentru cei care au crescut [ca și mine] cu Dosarele X, Alien și Matrix. Filmul pornește de la teoria care are din ce în ce mai mulți fani: Pământul a fost vizitat din vremuri străvechi de ființe extraterestre care au influențat periodic istoria umanității. Serialul documentar “Ancient Aliens” difuzat de History Channel susține chiar că oamenii sunt descendenții unei rase de ființe extraterestre venite dintr-o constelație îndepărtată, constelație care apare frecvent în diferite picturi murale și documente antice.

Exact aceasta este ideea de la care pornește “Prometheus”: o navă spațială cu oameni de știință pleacă în constelația Sirius pentru a găsi zeii care ne-au creat!

Asemănările și trimiterile la filmul “Alien” din 1979 sunt evidente pentru pasionații genului SF dar filmul este o capodoperă din toate punctele de vedere: imagine, sunet, muzică, efecte speciale. “Prometheus” deschide o nouă serie, finalul lăsând deschisă posibilitatea unei continuări [dar și ideea că acțiunea s-ar fi petrecut ÎNAINTE de primul “Alien”].

Atenție: filmul este foarte dur și scenele horror sunt explicite. De asemenea nu vă așteptați la un film de genul “Avatar” unde toată lumea se ține de mâini, copacul vieții ne ajută să fim mai buni, bla-bla-uri ecologiste :-) Filmul lui Ridley Scott este întunecat, pesimist, dur, serios.

Sfatul meu este să-l urmăriți la IMAX 3D – este unul dintre acele filme rare care merită experiența la cinematograf.

Coincidență?… Compania care produce documentarul “Ancient Aliens” se numește Prometheus Entertainment.