Marți, 5 iunie 2012 am fost invitat la Hilton Athenee Palace pentru o conferință organizată de ANCOM [Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații] și ApTI [Asociația pentru Tehnologie și Internet] pe tema “Neutralitatea rețelelor și sustenabilitatea internetului”.
Titlul sună complicat dar nu este atât de complicat de înțeles interesul tuturor companiilor, organizațiilor și cetățenilor români când vorbim despre libertate, transparență și performanță… Pe Internet.
Subiectul este unul fierbinte în Statele Unite și în Europa de Vest, cu abordări și propuneri de tot felul. Ca de fiecare dată când vorbim despre interese financiare și politice în mediul online americanii sunt presați de lobby-ul marilor companii [vezi și discuția despre ACTA, SOPA, PIPA] iar nordicii se află în colțul opus – statul se implică minim în reglementare și susține neutralitatea. Vezi Norvegia care are deja o lege de trei ani care stabilește clar drepturile și obligațiile ISP-urilor în distribuția de conținut pe rețelele de internet.
Micul meu discurs s-a axat pe două direcții:
1. Nu lăsați statul să reglementeze prea mult Internetul. Statul a fost mereu un slab manager în relația cu ONG-urile iar când vorbim despre tehnologie digitală legile au fost mereu în urma inovațiilor.
2. Avem nevoie de un Internet liber care să dea puterea oamenilor de a se informa și a consuma conținut divers. În cazul artiștilor Internetul a venit cu o revoluție fără precedent în promovare și distribuție.
Citește și discursul lui Bogdan Manolea – director ApTI.
Comments are closed.