ONLINE: Punct final pentru ACTA – Parlamentul European a respins legea


Stop ACTA

Românii uită repede dar datoria presei [și a blogurilor] este să urmărească subiectele de interes chiar și când acestea nu mai sunt fierbinți. Vă amintiți cum au ieșit tinerii în numeroase orașe din România să critice ACTA în primăvară? Zecile de emisiuni radio și TV cu informații, tabere și discuții?

Acum câteva ore ACTA A FOST RESPINS IN PARLAMENTUL EUROPEAN cu 451 de voturi împotrivă și 162 abțineri.

Partidul Socialist European [din care face parte PSD] a votat împotrivă, Partidul Popular European [din care face parte PDL] s-a abținut.

——————-

Din primul moment în care opinia publică a aflat despre ACTA ochii prietenilor și colegilor mei s-au îndreptat către mine, pentru a afla și părerea mea. Pe de o parte ACTA părea că protejează artistul și creatorul, pe de altă parte se spunea că este abuziv.

Nu am sărit repede să trag concluzii sau să îmi dau cu părerea.

Cred că așa ar trebui cu toții să facem când este vorba despre un subiect de interes, nu doar persoanele publice ci fiecare cetățean. Mai ales zilele acestea observ o tendință a oamenilor de a judeca rapid informațiile care îl asaltează din presă, cu toată că toată lumea știe [oare?] că presa nu este 100% independentă și că trusturile media țin cu cineva.

Așadar nu am spus nimic la început pro sau anti ACTA.

Am făcut așa cum mi se pare firesc: m-am documentat. Am întrebat juriștii specializați în drepturi de autor [atât cei din sistem cât și cei care au atacat sistemul], oamenii din casele de discuri, din televiziuni, alți artiști, manageri și compozitori.

După ce am citit cât de mult am putut și m-am sfătuit cu specialiștii din ambele tabere am scris pe blog: De ce sunt ANTI-ACTA.

Apoi am aplaudat faptul că noul prim-ministru și-a ținut cuvântul și a votat împotrivă, așa cum promisese în campania electorală. Pentru mine e prea puțin important dacă ești pro sau contra, vreau să văd la un om [la un om politic e și mai important!] că are argumente solide și că se ține de cuvânt.

Azi ACTA a căzut de tot. Asta nu înseamnă că lupta pentru libertatea Internetului și a liberei exprimări s-a încheiat… Dar o bătălie a fost câștigată de cetățeni.