Dan Fintescu

BOOKS: Dan Fintescu despre cartea Hit Yourself de Florin Grozea

Am citit azi cea mai extinsă recenzie a cărții “Hit Yourself” scrisă de Dan Fințescu – unul dintre oamenii care cunosc foarte bine industria muzicală românească, din mai multe perspective [concerte, artiști, cluburi, radiouri, televiziune].

coperta Hit Yourself

Pentru mine recenzia lui [cu laude și critici argumentate în detaliu] este bine-venită… Nu doar pentru că Dan Fințescu este un om de radio și de televiziune cu mulți ani de experiență în spate, ci și pentru că el face parte din industria muzicală ca MC și organizator de evenimente. Mai mult decât atât, Dan face periodic recenzii de carte pe blogul lui danfintescu.ro.

El spune în acest articol:

“Scopul pe care Florin Grozea si-l propune este unul nobil si de un altruism cu totul neobisnuit pentru industria muzicii. Este, intr-adevar, primul ghid pus vreodata in istoria muzicala romaneasca la dispozitia tinerilor dornici de a-si incerca norocul in acest domeniu cu iz de arta si principii de business.”

Despre inovația pe care o aduce cartea:

“Cartea asta este un inceput. Orice inceput este greu si riscant, iar Florin isi asuma rolul cu mult curaj si cu zambetul pe buze, asa cum il cunosc. Sper ca nu va ramane singura lucrare in domeniul asta si ca, fie si din dorinta de a indrepta greselile pe care le face el, vor mai exista oameni din bransa care sa doreasca sa-si impartaseasca experienta lor. Asa cum il stiu de atatia ani, Florin Grozea mi-a mai demonstrat inca o data ca nu ii este frica sa fie deschizator de drumuri.”

Dan Fintescu

Iată și o critică pe care mi-o aduce:

“Nu stiu daca din eleganta sau din dorinta de a nu descuraja, el ascunde foarte multe din capcanele pe care le presupune orice inceput in muzica. Sunt colturi intunecoase si murdare, mirosind acru a esec, unghere din care unii tineri artisti nu mai ies niciodata la lumina. Eu nu sunt de acord cu aceasta varianta usor romantata, in care analizam doar succesele si ascundem sub mocheta din studio ratarile si tradarile. Muzica este o afacere murdara si nu prea ai cum sa inchizi ochii.”

Apropo de această observație al lui Dan, m-am gândit foarte serios dacă să includ în carte și exemple de ratări, de insuccese. Până la urmă m-am hotărât să scriu o carte inspirațională, o carte pozitivă, o carte despre SUCCES. Cred că înainte să venim cu critici și atenționări trebuie să CONSTRUIM. Probabil va fi momentul, după 10 cărți românești despre industria muzicală, atunci va fi oportună apariția cărților critice, ironice, satirice. Dar industria muzicală este la început la noi în țară, noi încă trebuie să creștem, să ne educăm, să învățăm regulile jocului… Examenele dure vin la finalul a opt ani de școală generală, nu la începutul clasei întâi :-)

Încă ceva: poveștile de succes internațional ale artiștilor români sunt insuficient de cunoscute la noi în țară! Majoritatea succeselor pe care le-am inclus în cartea “Hit Yourself” sunt dezvăluite în premieră publicului român! Deși artiștii noștri sunt apreciați, respectați și consumați de o lume întreagă de vreo cinci ani… la noi în țară publicul nu știe foarte multe lucruri despre ei. Nu e păcat să nu știm despre SUCCESE și să ne complacem mereu în a mici scandaluri de tabloid?

Eu consider că este momentul să vorbim despre aceste lucruri BUNE pentru a da curaj celor care vor să intre în muzică. Să le spun: Iată că se poate! Iată că este posibil! Iată este momentul oportun!

Sasha Lopez Inna Alexandra Stan
via FoxMagazine.ro

O altă critică la care vreau să răspund:

“Citind unele din sfaturile pe care le da tinerilor artisti nu m-am putut impiedica sa nu zambesc. Ba la vreo doua-trei am ras din toata inima. La un moment dat Florin iti spune ca o strategie ar fi sa il astepti pe un greu al muzicii in parcare, sa-l abordezi confundandu-l in mod voit cu concurentul sau cel mai aprig.”

Mă bucur când aflu că cititorul cărții a râs din toată inima! “Hit Yourself” nu este un manual de școală, e bine să și râzi când citești o carte!

E adevărat că intenția mea a fost să scriu o carte tehnică, despre industrie muzicală. Nu este o carte de ficțiune, nu este un roman. Este o carte de specialitate. Cu toate acestea tonul folosit este unul prietenos iar abordarea este directă. Din acest motiv vei găsi inclusiv sfaturi trăznite, unele exagerate, amuzante chiar! Cred că “Hit Yourself” este o carte serioasă pe care o citești ușor, o carte care nu dă lecții ca la școală ci încearcă să facă cititorul să gândească “out-of-the-box”. Cartea invită cititorul să încerce ALTCEVA, să spargă prejudecăți, să stea strâmb și să gândească altfel.

Așa cum spun de câteva ori în carte: Vei citit 100 de idei și sfaturi practice, multe dintre ele nu vor funcționa la tine, dar dacă măcar o idee te inspiră să dai lovitura atunci scopul meu a fost atins! Așadar nu e important dacă sunt 50, 92 sau 100 de idei, important este ca O IDEE să te inspire.

Încă o dată mulțumesc Dan Fințescu pentru recenzie, critici și sfaturi!

Poți afla mai multe informații despre cartea “Hit Yourself” aici. O poți cumpăra de aici.

Citiți articolul complet pe blogul lui Dan Fintescu.