MUSIC: 7 lucruri pe care nimeni nu ti le zice când intri în muzică

Primesc email-uri în continuare de la artiști la început de drum. Îmi face plăcere să răspund, în limita timpului. Pe majoritatea îi sfătuiesc să citească ”Hit Yourself”, cartea pe care am scris-o cu gândul la tinerii artiști, cu dorința de a dezvălui cât mai multe secrete din spatele succesului internațional în muzica românească.

Și acum scriu acest articol pentru a spune câteva lucruri pe care le tot repet. Lucruri dureroase, mai puțin optimiste decât ce scriu de obicei pe acest blog.

Ești pregătit să afli ce nimeni nu are inima să-ți spună când te apuci de muzică?

1. Totul o să sune prost și o să arate prost (la început)

De multe ori privim concertele vedetelor internaționale și credem că așa au fost mereu acești artiști: geniali, inspirați, îmbrăcați perfect, relaxați, amuzanți, fără greșeală. Dar nu e deloc așa. Toți, chiar toți au fost începători la un moment dat.

Țin minte un citat dintr-un director de casă de discuri care spunea despre The Beatles, atunci când i-a auzit pentru prima dată: ”Trupa nu are niciun viitor în muzică”. Dincolo de anecdotica istorioarei, eu cred că era un adevăr în acea frază! Mai exact, eu cred că ACEA trupă, în ACEL moment, era într-adevăr doar o sămânță a trupei legendare care a devenit în timp. [Ca să nu mai zic că toboșarul de atunci a fost apoi înlocuit cu Ringo Starr, care a adus un plus de valoare trupei]

Altă poveste despre începuturile trupelor de succes este spusă chiar de Bono, în cartea lui auto-biografică, citez din memorie: ”Ne-am adunat mai mulți colegi de clasă la un prieten mai mare decât noi, care avea un mic garaj unde puteam repeta. La prima repetiție nimic nu suna bine și ne-am prins târziu care era motivul: gazda noastră care cânta la bas… nu știa să cânte deloc! A ales basul doar pentru că i se părea cool”. Solistul trupei U2 vorbea despre celebrul Adam Clayton care, de atunci a primit împreună cu trupa irlandeză 22 de premii Grammy!

Așadar nu-ți fie teamă că muzica ta va suna prost, la început. Nu-ți fie teamă că vei fi penibil, la început. Toți am fost așa. Chiar și idolii noștri din UK și Statele Unite.

Cu siguranță la început totul va fi nasol! Pregătește-te sufletește pentru asta.

U2 trupa shutterstock_179672492
Foto via Shutterstock http://www.shutterstock.com/gallery-564025p1.html

2. O să cedezi (la un moment dat)

Vei compune muzică.
Vei căuta cele mai bune versuri.
Vei orchestra de mai multe ori aceeași melodie.
Vei tăia și vei adăuga.
Vei schimba totul, ca apoi să reconstruiești.
Vei înregistra instrumente și voci. Vei retrage voci. Vei alege track-uri și vei finisa sunete.
Vei mixa, vei remixa, vei reface.
Vei negocia procente, condiții, termene.
Vei semna mii de hârtii, vei sta la cozi, vei da telefoane.
Vei căuta regizor de videoclip, vei face un clip, vei aștepta montajul.
Vei merge la zeci de emisiuni, vei spune aceeași poveste, vei încerca să fii fresh de fiecare dată.
Vei cânta gratuit, vei cânta pe bani puțini, vei cânta pe bani mulți.
Vei transpira, vei cădea, vei obosi, vei răguși, vei zâmbi, vei face poze ore întregi.
Vei merge milioane de kilometri.

Îți propun să:

– citești cu voce tare, în ordine, cu răbdare, lista de mai sus
– o iei de la capăt când termini și citește încă o dată cu voce tare toată lista
– repeți asta de 50-100 de ori.

După ce termini acest exercițiu o să începi să înțelegi câtă muncă e în spatele a 4 minute de muzică – durata medie e unei melodii. Și atunci vei înțelege de ce, la un moment dat, te vor lăsa nervii și vei ceda.

Pentru că vei ceda, la un moment dat, îți promit. Dar nu-ți fie teamă, face parte din joc. Și după ce vei ceda te vei ridica și o vei lua de la capăt: vei începe o melodie, vei căuta cele mai bune versuri, vei orchestra ș.a.m.d.

Sau vei ceda de tot și gata cariera ta în muzică. Am destule exemple de oameni incredibil de talentați care s-au lăsat bătuți. Pământul se învârtește în continuare și fără ei.

3. Iubitul/a te va părăsi iar familia și prietenii nu te vor mai plăcea

O spun clar și răspicat: O să te părăsească iubita/iubitul. O sa fie nasol. Vei pierde prieteni mulți, probabil pe toți. Va fi nasol. Părinții nu vor fi de acord sau chiar se vor rușina cu tine. Va fi nasol. Așa va fi.

Eu am o teorie: nu poți da TOTUL pentru un proiect și apoi să te aștepți să mai ai timp pentru altceva/altcineva. Iar uneori muzica te devorează cu totul, așa încât zilele și nopțile vor trece și tu vei sta în studio sau în sala de repetiții sau în mașina de turneu, visând la următorul hit, la următorul refren, la următorul public.

Lunile și anii vor trece altfel pentru tine, iar prietenii se vor întreba de ce îi suni mai rar, de ce nu ajungi la fotbalul de joi seară, de ce nu mai stai la bere cu ei?…

”Te dai vedetă? Te crezi diferit acum, că ai dat de bani?
Ai uitat de unde ai plecat? Lasă-l, bă, că se crede diferit de noi!
S-a schimbat, a luat-o razna, i s-a urcat la cap.”

Iubita iese în oraș cu prietenii, în weekend, exact când tu ești plecat din oraș. Prietenele o întreabă de tine și te vorbesc de rău, băieții îi fac avansuri și bat apropo-uri. Câteva weekend-uri nu va fi greu să iasă singură, dar ea nu va mai rezista când lunile se transformă în ani și ea e tot singură la petreceri, chefuri și în cluburi.

Mai grav: exact când toată lumea petrece cu prietenii, iubiții și familia, de 1 Mai, de Crăciun și Revelion, tu ești prin țară sau pe drumuri, de multe ori răspunzând greu la telefon și la mesaje, prins cu munca.

Te vei simți prost și vei fi părăsit. Apoi te vei simți și mai prost.

4. Dacă nu știi ce vrei, o s-o pățești

Sunt deja clasice poveștile din studiourile de înregistrări unde vin tinerii artiști ca să ”se lanseze”. Mulți nu înțeleg că în studio ”se compune”, ”se muncește” și ”se crează”. Înainte să te lansezi trebuie să ai muzica ta, să ai produsul tău, să ai ”cu ce”.

Niște puștani mi-au spus că vor să se lanseze în muzică acum mulți ani. I-am întrebat ce fel de muzică vor să facem împreună. Mi-au răspuns ”Nouă ne place Animal X”. Am insistat: ”Și cum vreți să fie muzica voastră, mai exact?”. Mi-au răspuns: ”Animal X”. Ăsta nu e un răspuns bun

Ca să fie clar: nimeni nu știe la început care va fi drumul lui în muzică! Trupa mea, Hi-Q a început ca un proiect hip-hop format din doi liceeni. Noi credeam că suntem West Coast Rap. Primul album a ieșit ceva între Soft Rap, Teen Dance și Funky Disco. Al doilea album a fost Pop Dance. Al cincilea album a fost Acoustic Pop. Nu știi niciodată unde te va duce drumul tău profesional.

Beatles au început cu melodii ușurele în stilul Rock’N’Roll care era atunci în mare vogă. Au evoluat într-un rock mai matur, experimentând cu folk rock, funky, baroque rock, psychedelia. Din patru puștani simpatici și zâmbitori au devenit niște inovatori și au influențat întreaga industrie muzicală mondială.

Nu vei știi la început care va fi drumul tău, dar trebuie să ai un plan! Orice plan, nu doar legat de stilul muzical [care, vezi exemplele de mai sus, oricum nu îl vei respecta]. Iată câteva idei de plan inițial:
– voi face muzică ce va inspira oamenii să viseze
– voi face oamenii să danseze
– vom fi cei mai buni prieteni și nimeni nu ne va despărți, orice s-ar întâmpla
– voi cânta doar melodii compuse de mine
– voi vorbi mereu despre țara/etnia/orașul mea/meu

Acest plan îți va fi folositor nu doar ție, ci și celor cu care vei lucra – colegi, instrumentiști, ingineri de sunet, manageri etc. Cei din jur vor să vadă că ai un plan solid, altfel nu vor crede în tine.

Poate că acesta este cel mai important sfat al acestui articol, succesul vine doar când oamenii din jur cred în tine.

5. Fanii vor vrea să te știe boem, dar te vor critica dacă vrei să faci bani

Un alt ”secret” pe care nimeni nu vrea să ți-l spună: oamenii ascultă muzică pentru ei, pentru sufletul lor și pentru inspirația lor. Fanii nu te susțin și nu te plătesc pentru că sunt generoși, ci pentru că le oferi ceva LOR –  o experiență, o senzație, o amintire, un motiv de a ieși din casă.

Ascultătorii muzicii tale se gândesc: What’s in it for me?

Ascultătorii tăi te vor admira la început și te vor lăuda tuturor. Apoi vor fi mândri că ai dat lovitura. Mulți spun ”Acum i-ai descoperit pe Muse? Îi ascult de la primul album, sunt buni de tot, am crezut mereu în ei”. Apoi vor vedea reclama Nike cu Matthew Bellamy și vor vedea fotografii cu el în vacanță în Caraibe, pe un yacht. Și atunci vor spune că ”s-a vândut”, că ”s-a stricat”, că e ”sell out”. Muzica trupei e aceeași, dar artiștii au devenit prea bogați [pentru gustul fanilor].

party drinks shutterstock_271501124
Foto via Shutterstock – http://www.shutterstock.com/gallery-225601p1.html

Fanilor le place să vadă calitate în muzica, videoclipurile și concertele artiștilor preferați. Le place chiar să vadă lux în viețile artiștilor preferați.

Dar nu vor ca artistul să fie sponsorizat pentru un turneu sau să endorseze un brand… Un turneu costă zeci de mii de dolari și artiștii au nevoie de banii aceștia ÎNAINTE să înceapă concertele, iar sponsorii se conving greu dacă nu ești o trupă de mare succes comercial. E aproape imposibil să organizezi concerte fără un ajutor inițial. Vezi de exemplu cheltuielile și veniturile turneului Pomplamoose. [Pomplamoose este o trupă americană de succes mediu care s-a lansat în mod independent pe YouTube].

Artiștii fac artă, dar multă lume înțelege greșit această industrie muzicală: artiștii sunt și ei oameni, au chirii de plătit, au credite și angajați. Fanii adevărați susțin artiștii inclusiv financiar, pentru ca aceștia să continue să creeze muzică pe viitor. Dar fanii adevărați sunt puțini iar tu, artist la început de drum așteaptă-te să fi criticat dacă vei pune mâna pe niște bani.

Ca și cum ai putea trăi doar cu aer și apă de la robinet.

Dacă întrebi publicul cum trebuie să fie un artist îți vor spune ceva de genul: să facă muzică bună, să lanseze des melodii și albume noi, dar să nu ia bani de la nimeni pentru că muzica lui e o artă. Artiștii trebuie să fie niște sfinți și niște martiri.

Nu e corect. Dar așa e.

6. O să dureze muuuuult mai mult decât crezi

Știi cum se zice: overnight success usually takes 15 years.

Când apare câte un artist nou și dă lovitura în topul Billboard Hot 100 ziarele și fanii spun că ”a dat lovitura peste noapte”. De fiecare dată aflăm că, de fapt, artistul respectiv a urcat o scară dificilă și anevoioasă până când a spart gheața. De obicei între 5 și 10 ani. Uneori 15 ani. Chiar și în cazul artiștilor care au dat lovitura foarte devreme, precum Justin Timberlake, Miley Cyrus și Britney Spears, povestea e aceeași: locul 1 a venit după 6, 7 respectiv 9 ani de la începutul carierei lor.

Dar nu e o regulă doar la artiști!

Autorul Malcolm Gladwell scrie în cartea lui ”Outliers” [”Excepționalii” în limba română] că orice succes vine după aproximativ 10.000 de ore de muncă în acel domeniu. Din studiile lui, aceste 10.000 de ore înseamnă între 8 și 10 ani. În carte autorul dă exemple celebre precum Bill Gates, Steve Jobs, The Beatles, J. R. Oppenheimer.

De exemplu: fondată în 1976, compania Apple a lansat primul produs de succes abia după 7 ani. Acum este cea mai bogată companie din lume cu peste 160 de miliarde de dolari în conturi. Dar au trecut 30 de ani de la primul succes.

Povestea mea: m-am apucat de muzică în 1995, primul succes în afara orașului nostru a fost în 1999, primul hit național a venit în 2001 – ”Un minut”. Adică după 6 ani. Marele hit al trupei Hi-Q s-a numit ”Gașca Mea” și a venit în 2005, la zece ani de la momentul în care am plecat la drum.

Unii văd această regulă de 10.000 de ore ca o realitate dezamăgitoare… Adică te apuci azi de muzică și trebuie să muncești minim zece mii de ore până vei culege roadele? E descurajant pentru unii.

Eu văd speranță în această regulă și o citesc ca un corolar: orice vei vrea să faci, trebuie doar să muncești 10.000 de ore și vei deveni cel mai bun! E atât de simplu, dacă vrei să privești așa.

Sisif munte shutterstock_248863174
Foto via Shutterstock www.shutterstock.com/gallery-64681p1.html

7. Sunt mari șanse să nu dai lovitura niciodată

Adică nici după cei 5-10 ani de muncă?!? Exact… nici după cei 5-10 ani.

Statisticile spun că 92% din startup-urile americane mor în primii trei ani. Pe internet se vorbește despre regula 90-9-1: doar 9% din proiecte prind formă, doar 1% au cu adevărat succes. Privind în urmă pe blog descopăr că doar 18 articole din cele 5700 au trecut de 2000 de vizualizări – adică 0,3%. În Hi-Q am cântat aproape 200 de melodii, din care 8 au fost hituri naționale – adică 4% rată de succes.

Astea sunt doar statistici, drumul tău poate fi diferit. Dar trebuie să știi din start că șansele sunt foarte mici și asta e o realitate.

Dacă ultimele două ”dezvăluiri” ți se par prea dure să știi că nu sunt decât realitatea.

Sunt șanse mari să muncești mult și să nu ai niciodată succes la nivelul pe care ți-l dorești. De fapt, șansele ca tu, cel care citești acest articol să dai lovitura în muzică sunt aproape nule.

Te-am deprimat? Nu am vrut asta. Dar să nu-mi zici că nu te-am avertizat.

Eu cred că te vei distra pe parcurs, vei cunoaște foarte mulți oameni interesanț, vei crea și vei iubi, vei călători și vei descoperi locuri noi, vei aduna povești și amintiri neprețuite. Ajuns la finalul celor 10.000 de ore poate vei trage linie și rezultatul nu va fi cel dorit de tine la început. Atunci privește în inima ta și vezi câte experiențe ai adunat de-a lungul acestor ani.


Articolul acesta nu își dorește să dezamăgească tânărul care vrea să intre în industria muzicală. Sunt un om optimist și un idealist incurabil. Dar sunt de asemenea un admirator al realității și al sincerității. Iar realitatea este cea expusă mai sus. Cele 7 ”secrete” pot părea descurajante, dar e bine să ai informații relevante la început de drum.

Nimeni nu știe de acum, dar poate tu vei fi acel Paul McCartney, Bono, Justin Timberlake sau Matthew Bellamy. Șansele sunt mici, dar cine sunt eu să judec visele unui om?

Articol inspirat de un articol de Mandela S. Hodge.