Smartphone

VLOG: Dumbphone

Conform unor studii tinerii englezi mai bine ar verifica notificările de pe smartphone decât să facă sex.

Cred că rezultatul acesta spune multe despre dependența noastră de gadget-uri, mai ales de telefoanele mobile. Și nu telefoanele mobile sunt de vină, per se, ci smartphone-urile cu aplicații și legătură la Internet.

Aplicațiile mobile sunt construite pentru a-ți atrage atenția asupra lor: primești un email nou – Gmail sau Y!Mail îți trimite o notificare și uneori chiar face un scurt sunet, primești un mesaj pe SMS, WhatsApp, Viber sau Messenger – aplicațiile respective îți arată o notificare, primești un comentariu, un like sau un retweet pe Facebook, Instagram sau Twitter – aplicațiile te notifică.

E o luptă între aplicații care să te atragă mai mult și care să te țină mai mult în interiorul ei.

Moment în care devenim dependenți de smartphone. Dependenți de încă o notificare, încă un semn cât de mic că suntem importanți, că suntem băgați în seamă de alți oameni, că suntem conectați. Conectivitatea este un mare câștig pe care tehnologia digitală a adus-o rasei umane, dar poate deveni și un coșmar… suntem prea conectați la alții, prea puțin atenți la noi înșine.

Prea conectați la ce se întâmplă pe Internet, uităm uneori de clipa prezentă. De viața ”reală”. Uităm uneori de prioritățile adevărate, hipnotizați de ”See More” și ”Check what’s new”.

Antreprenorul Erlend Bakke propune în cartea lui ”Never work again” o săptămână sau o lună în care să înlocuim smartphone-ul cu un dumbphone. Nu vă lăsați păcăliți de titlul cărții, scriitorul vorbește tot despre muncă și despre business, despre cum să ridici o afacere care să aibă succes dar care să-ți ofere și timpul liber atât de necesar pentru dezvoltarea ta personală.

Bakke propune acest ”dumbphone” în timpul lucrului, la job, la pe munca pe care o avem de făcut. Un dumbphone este un telefon fără internet, fără aplicații, fără notificări – poți doar suna și poți fi sunat. Un gadget care nu ne distrage din cauza unui email, a unui comentariu Facebook, un mesaj WhatsApp sau messenger.

Cine se bagă la experimentul Dumbphone?

Începem de duminica asta și comunicăm rezultatele în fiecare zi, în scris pe o hârtie [pentru cine vrea să facă exercițiul de unul singur] sau aici la comentarii, folosind un computer sau un laptop, în afară orelor de serviciu.

Vedeți în vlog-ul de mai jos propunerea mea:

Foto: Shutterstock.com